Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010

Ημέρες και Νύχτες Μουσείων για την κοινωνική συνύπαρξη

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και τα Θεραπευτικά Προγράμματα ΚΕΘΕΑ Νόστος και ΚΕΘΕΑ Εξάντας διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2010, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το θέμα που επιλέχθηκε για φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων είναι «Μουσεία για την κοινωνική συνύπαρξη». Με στόχο τη μετατροπή των μουσείων από φύλακες πολιτισμού σε φόρουμ έκφρασης και συζήτησης θεμάτων πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα που χρειάζονται συνεχή διαπραγμάτευση και ζητούν επίλυση και συμφιλίωση, το Ιστορικό Αρχείο της Eθνικής Tράπεζας της Eλλάδος συνεργάζεται με το ΚΕΘΕΑ, έναν ευαίσθητο κοινωνικό χώρο, ώστε από κοινού να δοθεί η ευκαιρία για γνωριμία και αλληλεπίδραση μέσα από τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις.

Ειδικότερα, οι δύο φορείς προγραμματίζουν εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους για μια ημέρα (Παρασκευή 14 Μαΐου, 10:00-14:00 με εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία) και δύο νύχτες (Παρασκευή 14 Μαΐου 18:00-22:00 και Σάββατο 15 Μαΐου, 18:00-24:00) με ξεναγήσεις στους εκθεσιακούς χώρους του Αρχείου, προβολές βίντεο, ομιλίες, εκθέσεις (φωτογραφίας, χειροτεχνίας, ζωγραφικής, αρχειακού υλικού) εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους και μουσική παράσταση με τίτλο «Ελλάς Ελλήνων...» των Σπύρου Κουρκουνάκη και Γιάννη Σαμπά με τραγούδια για τη νεότερη ελληνική ιστορία μέσα από το νεοελληνικό ρεπερτόριο.

Τέλος, στους χώρους του Αρχείου θα φιλοξενηθούν καλλιτεχνικά έργα από την έκθεση «Ερυσίχθων. Σύγχρονη ανάγνωση του μύθου» που οργανώνει το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών στους χώρους των μουσείων που μετέχουν στο Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Κέντρου της Αθήνας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο κτίριο όπου στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, Μέγαρο Διομήδη, 3η Σεπτεμβρίου 146 στην Αθήνα.

Πηγή: Η Καθημερινή (04.05.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου