Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Τηλεόραση, μπελάς για γονείς και παιδιά

Η πρώϊμη έκθεση των παιδιών στην τηλεόραση είναι κρίσιμη για την υγεία τους, έρχεται να επιβεβαιώσει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά. Σύμφωνα με τα ευρήματα, κάθε επιπλέον ώρα που τα παιδιά παρακολουθούσαν τηλεόραση -σε μια περίοδο 29 μηνών- αντιστοιχεί σε ελαχιστοποίηση συμμετοχής στην τάξη, σε χαμηλότερες επιδόσεις στα μαθηματικά καθώς και σε λιγότερη αφοσίωση στη γυμναστική. Την ίδια στιγμή, αυξάνει τις πιθανότητες θυματοποίησης από τους συμμαθητές, την κατανάλωση αναψυκτικών και «σνακ» παράλληλα με την συσσώρευση λίπους λίγο πριν την ηλικία των 10.

Περασμένες μελέτες που εξέταζαν τις επιπτώσεις της συνήθειας των παιδιών να ξοδεύουν ώρες μπροστά στην τηλεόραση συμφωνούν με τα ευρήματα της νέας αυτής έρευνας. Ωστόσο, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι προγράμματα που έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό, ιδιαίτερα στη προσχολική ηλικία, μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του γνωστικού επιπέδου. Το ζήτημα πάντως που παραμένει είναι ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι εξαιρετικά παθητική σε μια κρίσιμη για το παιδί περίοδο όπου η ανάπτυξη της αντίληψης και του αυτοελέγχου κάνουν την εμφάνισή τους.

Οι ερευνητές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς λέγοντας πως η έκθεση στην τηλεόραση κατά τη νηπιακή ηλικία είναι επιβλαβής, με την άνω των 2 ωρών παρακολούθηση σε παιδιά μεγαλύτερα 2 ετών να κρίνεται απαγορευτική.

Πηγή: Η Καθημερινή (04.5.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου