Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα αν τα κινητά προκαλούν καρκίνο

Τα δισεκατομμύρια χρηστών κινητού τηλεφώνου παγκοσμίως που ανησυχούν σχετικά με το αν οι συσκευές που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση προκαλούν καρκίνο του εγκεφάλου μάλλον θα παραμείνουν σε καθεστώς αγωνίας. Και αυτό διότι μια πολυαναμενόμενη μελέτη σχετικά με το θέμα, που διήρκεσε 10 χρόνια και περιέλαβε περί τις 13.000 άτομα, η μελέτη Ιnterphone, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι... δεν μπορεί να καταλήξει σε συμπέρασμα για το αν τα κινητά επιβαρύνουν την υγεία.

Η μελέτη αυτή, που παρουσιάστηκε χθες από ειδικούς της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Ερευνα στον Καρκίνο (ΙΑRC) και η οποία δημοσιεύεται σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό «Ιnternational Journal of Εpidemiology», έδωσε ασαφή αποτελέσματα. Ουσιαστικώς αποτελεί το «απάνθισμα» διαφορετικών μελετών που διεξήχθησαν από επιστήμονες της Διεθνούς Ομάδας Μελέτης Ιnterphone σε 13 χώρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η χρήση κινητού τηλεφώνου δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιώματος- πρόκειται για μια κοινή μορφή όγκου στον εγκέφαλο ο οποίος είναι συνήθως καλοήθης- ή γλοιώματος - σπανιότερη αλλά άκρως επιθετική μορφή καρκίνου.

Υπήρχαν κάποιες ενδείξεις σχετικά με το ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου για περισσότερα από 30 λεπτά την ημέρα και για μεγάλη περίοδο (10 έτη) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γλοιώματος. Μάλιστα, όπως προέκυψε, ο κίνδυνος για καρκίνο του εγκεφάλου αυξανόταν όταν το άτομο μιλούσε για πολλή ώρα αδιάκοπα στο κινητό και όχι όταν μιλούσε πολλές φορές την ημέρα αλλά για μικρό διάστημα την κάθε φορά.

Οι ίδιοι οι συγγραφείς της μελέτης Ιnterphone σημειώνουν ότι «περιορισμοί και λάθη στον σχεδιασμό των διαφορετικών μελετών δεν επιτρέπουν να εξαχθεί μια αιτιώδης σχέση μεταξύ χρήσης κινητού τηλεφώνου και πρόκλησης καρκίνου στον εγκέφαλο». Πράγματι, υπήρχαν πολλοί περιορισμοί αλλά και προβλήματα στον σχεδιασμό των μελετών. Για παράδειγμα, δεν εξετάστηκε αν η χρήση συσκευών όπως τα hands free μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ενώ παράλληλα δεν αναλύθηκε το αν το να έχει ένα άτομο κοντά του το κινητό- στην τσέπη του ή δίπλα στο κρεβάτι του κατά τη διάρκεια του ύπνου- επιδρά στον κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου.

Αντιδράσεις σχετικά με τα ευρήματα της μελέτης έχει προκαλέσει το γεγονός ότι σχεδόν το ένα τέταρτο της χρηματοδότησής της έγινε από κατασκευάστριες εταιρείες κινητών τηλεφώνων, αν και οι ερευνητές τονίζουν ότι ήταν πλήρως ανεξάρτητοι στην εξαγωγή των αποτελεσμάτων τους.

Οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι οι μελέτες της Ιnterphone παρουσιάζουν ασάφειες αφού τα ευρήματά τους βασίζονται στις εκτιμήσεις των ίδιων των συμμετεχόντων σχετικά με το πόσο χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους.

Οι ίδιοι οι συγγραφείς της Ιnterphone ζητούν περαιτέρω μελέτες σχετικά με το θέμα, καθώς, όπως τονίζουν, η χρήση κινητού τηλεφώνου σήμερα, σε σύγκριση με το 2000, οπότε και ξεκίνησε η μελέτη, έχει αλλάξει πάρα πολύ. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη μιλούσαν κατά μέσον όρο από δύο ως δυόμισι ώρες τον μήνα στο τηλέφωνο, ενώ σήμερα πλέον πολλοί, κυρίως νέοι άνθρωποι, μιλούν πολύ περισσότερο.

Είναι σημαντικό να εξεταστεί, για παράδειγμα, αν η χρήση κινητού αυξάνει τον κίνδυνο όγκων στο ακουστικό νεύρο αλλά και στην παρωτίδα, τον αδένα όπου παράγεται το σάλιο. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να γίνει ξεχωριστή μελέτη της χρήσης κινητού τηλεφώνου από τα παιδιά, τα οποία θεωρείται ότι είναι πιο ευάλωτα στην επίδραση της ακτινοβολίας.

Πηγή: Το Βήμα (18.05.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου