Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Τα ελληνικά μουσεία γιορτάζουν τη μέρα τους

«Μουσεία για την κοινωνική αρμονία» είναι ο τίτλος του εφετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Από το Μουσείο Μπενάκη, όπου θα πραγματοποιηθούν οι κεντρικές εκδηλώσεις, ως το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, από το Εθνικό Αρχαιολογικό ως το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής και από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών ως το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους στη Λέσβο διοργανώνονται εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Συγκεκριμένα, 54 μουσεία, εφορείες αρχαιοτήτων και άλλα ιδρύματα συμμετέχουν στον εορτασμό με περισσότερες από 100 εκδηλώσεις οι οποίες απευθύνονται σε μεγάλους και παιδιά. Ετσι, από τις 11 ως τις 26 Μαΐου, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις, συναυλίες, προβολές, αφηγήσεις παραμυθιών και θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες και συνέδρια επιδιώκουν να φέρουν το κοινό στον κόσμο των μουσείων και να το μυήσουν στη φιλοσοφία των πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της δημιουργίας και της μόρφωσης. Η επιλογή του θέματος εξάλλου από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων σχετίζεται με τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζουν τα μουσεία στη διαφύλαξη της πολιτιστικής πολυμορφίας και της βιοποικιλότητας.

Τιμώμενα ιδρύματα για το 2010 είναι το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, το Βυζαντινό Μουσείο Αντιβουνιώτισσας Κέρκυρας, το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, το Μουσείο Μπενάκη- Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα λάβει χώρα στις 18 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη- Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και θα ακολουθήσει γιορτή στον πεζόδρομο της οδού Μελιδώνη, με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών. Το Μπενάκη μάλιστα, όπως επίσης το Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, διοργανώνει και «Νύχτες Μουσείων».

Στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης η «Νύχτα των Μουσείων» θα εορτασθεί στις 17 Μαΐου και θα είναι αφιερωμένη στα 80 χρόνια από τον θάνατο του ρώσου φουτουριστή ποιητή Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τη θεατρική περφόρμανς «Καφέ Πιτορέσκ» (20.30) και τη συναυλία των Τranscription Εnsemble, με έργα ρωσικής κλασικής μουσικής των αρχών του 20ού αιώνα (21.00).

Από τις 6 το απόγευμα ως τα μεσάνυχτα θα είναι ανοιχτό το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Σάββατο 15 Μαΐου, με εκδηλώσεις και χάπενινγκ στο πλαίσιο των οποίων αρχαιολόγοι και ιστορικοί τέχνης θα υποδέχονται τους επισκέπτες για να τους ξεναγήσουν στις μόνιμες συλλογές και στις περιοδικές εκθέσεις, ενώ θα ακολουθήσουν διαλέξεις για την τέχνη, μουσικές παραστάσεις, αφηγήσεις παραμυθιών για μεγάλους και εργαστήρια ζωγραφικής και χειροτεχνίας. Το Κέντρο Γαία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, εξάλλου, θα είναι ανοικτό το Σάββατο από τις 5 το απόγευμα ως τις 10 το βράδυ, με ξεναγήσεις και εκδηλώσεις που θα έχουν επίκεντρο την έκθεση «Μύρτις. Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν».

Πηγή: Το Βήμα (14.05.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου