Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Ανοίγει ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής για το κοινό

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου ένας πνεύμονας πρασίνου (σε απόσταση αναπνοής από το θορυβώδες και αγχωτικό κέντρο της Αθήνας) ανοίγει τις πύλες του για το κοινό. Σε έναν χώρο έκτασης 22 στρεμμάτων, ωστόσο, δεν προβλέπεται να ανθούν μόνο εγχώρια φυτικά είδη και αειθαλή φυτά αλλά- κυρίως- ο πολιτισμός και η εκπαίδευση με τις ευλογίες ενός οργανισμού όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Από τις 10 το πρωί ως τη δύση του ηλίου ο κήπος του Μεγάρου θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών, όπως ανακοινώθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσία του προέδρου του ΟΜΜΑ κ. Ιωάννη Μάνου, του γενικού διευθυντή κ. Νίκου Μανωλόπουλου και του διευθυντή Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού κ. Νίκου Τσούχλου . Οπως διευκρίνισε ο κ. Μανωλόπουλος, ο κήπος αποτελείται από ιδιόκτητο κτήμα του ΟΜΜΑ και από τμήμα του πάρκου Ελευθερίας.

«Ανοιγμα στην πόλη» είναι το σύνθημα της νέας πρότασης. Ενα άνοιγμα που κατά τον κ. Μάνο σημαίνει, μεταξύ άλλων, τη φιλοξενία καλλιτεχνικών θεματικών ενοτήτων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατά τέτοιον τρόπο ώστε «να εκπληρώσει ευρύτερα την κοινωνική- πολιτιστική του αποστολή και να ανταποκριθεί στο όραμα του ιδρυτή τουΧρήστου Λαμπράκη». Ενα από τα πρώτα πολιτιστικά γεγονότα που θα σηματοδοτήσουν το άνοιγμα αυτό είναι η συναυλία του αρχιμουσικού Ρικάρντο Μούτι με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Ιουνίου (ώρα 9 μ.μ.) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης και θα μεταδοθεί ζωντανά σε γιγαντοοθόνη στους κήπους του Μεγάρου. Το να μπορούν να παρακολουθούν οι επισκέπτες, καθισμένοι στο χορτάρι, κάτω από τον αίθριο ουρανό, έργα Μότσαρτ, Σούμπερτ και Τσαϊκόφσκι από το φημισμένο σύνολο (και μάλιστα δωρεάν) είναι μια μάλλον ενδιαφέρουσα εμπειρία. Μια συναυλία που αφιερώνεται στη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη, με χορηγία των Κωνσταντίνου και Γέλης Αγγελοπούλου. Θα είναι το τρίτο καλλιτεχνικό ραντεβού στους κήπους, αφού οι πολιτιστικές εκδηλώσεις για τους επισκέπτες του κήπου ξεκινούν το Σάββατο 5 Ιουνίου και συνεχίζονται το Σάββατο 19 Ιουνίου με δύο συναυλίες της μπάντας του Δήμου Αθηναίων.

Τα παραπάνω είναι μόνο η αρχή του «ζωντανέματος» των κήπων του Μεγάρου, σύμφωνα με τον κ. Τσούχλο. Με την ελπίδα ότι θα γίνει κτήμα των Αθηναίων, το πάρκο θα λειτουργεί και ως χώρος εκπαίδευσης. Κάθε Σάββατο πρωί θα πραγματοποιείται- στην αρχή πειραματικά και από τον προσεχή Οκτώβριο επίσημα- ένα δίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου τα παιδιά της Αθήνας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κήπο με τις αισθήσεις τους. «Το Μegaron Ρlus έφερε τα τελευταία πέντε χρόνια στο Μέγαρο περισσότερους από 250.000 συμπολίτες μας- κυρίως νέους» θύμισε ο κ. Μάνος. Σύμφωνα με τους ομιλητές, προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να λειτουργήσει το τριετές πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του Μεγάρου και του Centre Ρompidou για μια σειρά πέντε εκπαιδευτικών εκθέσεων. Τον λόγο στο βήμα του ομιλητή πήρε εν συνεχεία ο πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το οποίο συνέδραμε στην ολοκλήρωση του έργου, κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στους κήπους.

Πηγή: Το Βήμα (04.05.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου