Ένα ανεκτίμητο κειμήλιο, που περιλαμβάνει 972 πρότυπων βιβλίων και χειρογράφων, τα οποία έφεραν οι πρόγονοί τους από την Αργυρούπολη του Πόντου, και σήμερα φυλάσσονται στην Βιβλιοθήκη της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, διασώζεται.
Η «σωτηρία» ήρθε από την Μονάδα Ψηφιοποίησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με την εγκατάσταση των ειδικών μηχανημάτων Ψηφιοποίησης των βιβλίων στη Λέσχη. Οι υπεύθυνοι ειδικοί, κ. Ευστάθιος Αμανατίδης, Αντώνης Σαραγιώτης και Δημήτρης Κουζουνίδης, παρουσία του Προέδρου της Λέσχης, Θεόφιλου Τεληγιαννίδη και μελών του ΔΣ, τοποθέτησαν τα μηχανήματα (bookscanner) και εκπαίδευσαν το προσωπικό που θα πραγματοποιήσει την ψηφιοποίηση των πολύτιμων βιβλίων.
«Η προσπάθεια για τη διάσωση των σπάνιων βιβλίων, που απέμειναν από τους 5.000 τίτλους που έφεραν οι πατέρες μας από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης του Πόντου, ήταν και η αφορμή για δημιουργηθεί η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας ως ένα ξεχωριστό σωματείο. Αναμφίβολα, τα βιβλία μάς έκαναν καλύτερους ανθρώπους και δεν θέλουμε να τα προδώσουμε», επισήμανε ο πρόεδρος της Λέσχης, Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση για την ευόδωση των προσπαθειών που καταβάλλει εδώ και χρόνια η οργάνωση.
Η ιστορική Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρούπολης «Ο Κυριακίδης» αποτελούσε σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους Πόντιους της Αργυρούπολης, αλλά για όλο το προσφυγικό ελληνισμό, αναφέρει ο κ. Τεληγιαννίδης. Ο τελευταίος δήμαρχος της Αργυρούπολης Νικόλαος Μουμτζίδης και ο δάσκαλος του στο «Φροντιστήριο Αργυρούπολης» Γιάννης Κανονίδης, μαζί με τους τοπικούς άρχοντες - προύχοντες, αποφάσισαν κατά τη φυγή προς την Ελλάδα το 1923 από τα τέσσερα άλογα με άμαξα που έδωσαν σε κάθε οικογένεια, μόνο στο ένα να φόρτωναν προσωπικές αποσκευές, ενώ με τα άλλα τρία η κάθε οικογένεια να μεταφέρει τα βιβλία της βιβλιοθήκης του Φροντιστηρίου της Αργυρούπολης και τα κειμήλια των πέντε εκκλησιών της πόλης.
Πηγή: Η Καθημερινή (08.05.2010).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου