Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Παζάρι αντίκας στο Θησείο

Eνα ταξίδι στον χρόνο και στην αυθεντικότητα που αποπνέουν τα παλαιά αντικείμενα. Για ένατη συνεχή χρονιά 17 παλαιοπώλες και εκθέτες παρουσιάζουν από χθες το απόγευμα, που άνοιξαν οι πύλες της έκθεσης, πληθώρα αντικών στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Θησείο. Στην κεντρική αίθουσα εκτίθενται έπιπλα, μπιζού, διακοσμητικά, παιχνίδια και πίνακες, μινιατούρες και φωτογραφίες, όπλα και μαχαιροπίρουνα, βάζα και μεταλλικά δοχεία, σε τιμές... παζαριού και ακόμη πιο χαμηλές.

«Σκοπός του παζαριού είναι να προσελκύσει ακόμη περισσότερους θαυμαστές και αγοραστές στον κόσμο της αντίκας» λέει ο πρόεδρος του σωματείου αρχαιοπωλών και εμπόρων έργων τέχνης κ. Πέτρος Βέργος. Στην ποικιλία επιλογών και αντικειμένων οι εκθέτες δεν έχουν κάνει σκόντο. «Οι τιμές όμως είναι σαφώς πιο προσιτές. Εδώ θα βρει κανείς αντικείμενα από 5 ως και 2.000 ευρώ, δηλαδή ανά περίπτωση, σπανιότητα και προέλευση, από 30% ως 50% κάτω σε σχέση με τις τιμές βιτρίνας στο παλαιοπωλείο» σημειώνει ο κ. Βέργος.

Στο παζάρι προσέρχονται οι πάντες: «Νέοι χαμηλών εισοδημάτων, φοιτητές, νέοι οικογενειάρχες ή άνθρωποι που άνοιξαν το πρώτοδικό τους σπιτικό, μεσήλικοι συλλέκτεςμε πάθος για συγκεκριμένα πράγματαόπως μπιζού, παλιά βιβλία και αντικείμενα της καθημερινότηταςή χρονικές περιόδους, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που ψάχνουν να αναστήσουν μνήμες από παλιότερες εποχέςμέσω της απόκτησης ξεχωριστών ή σπάνιων αντικειμένων». Ο κυριότερος όγκος των αντικών προέρχεται από εκποιήσεις παλαιών αρχοντικών και αστικών σπιτιών, ενώ μεγάλο τμήμα τους εισάγεται από χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστρία και η Γερμανία. Ο βασικός κορμός πάντως είναι κομμάτια με έντονο το ελληνικό χρώμα των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Η μόδα όμως επιτάσσει... επιστροφή στον Μεσοπόλεμο. «Εχουν τεράστια ζήτηση τα έπιπλα και γενικά τα αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν το πνεύμα της διακόσμησης που σημάδεψε τον οικιακό πολιτισμό, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, μετά το Κραχ του 1929. Αυτή η τάση μπορεί να οφείλεται και στην ατμόσφαιρα και στο δυσάρεστο κλίμα που έχει προκαλέσει η τωρινή κρίση. Πάντως είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, και όσα κομμάτια- κυρίως έπιπλα- ανήκουν σε εκείνη την περίοδο “φεύγουν” με ταχείς ρυθμούς» λέει ο κ. Βέργος.

Tο παζάρι αντίκας εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα. Σήμερα οι πύλες του παζαριού θα παραμείνουν ανοικτές από τις 10.00 ως τις 22.00 και αύριο από τις 10.00 ως τις 20.00. Σύμφωνα με υπολογισμούς των διοργανωτών, και λαμβάνοντας υπόψη την επισκεψιμότητα της τελευταίας διετίας, περίπου 4.000-4.500 άτομα αναμένεται να περάσουν από το παζάρι, «για μια ματιά ή κάποια καλή περίπτωση. Και αυτό γιατί, κακά τα ψέματα, το πάθος για την αντίκα, μπορεί να ξεπερνά πολλές φορές τις δυνατότητες του πορτοφολιού, αλλά το παζάρι είναι ευκαιρία να βρεθείς σε έναν χώρο γεμάτο αντίκες και να αισθανθείς, να αγγίξεις και να περιεργαστείς αυτά τα πολύτιμα από ιστορικής και συναισθηματικής άποψης, πράγματα» καταλήγει ο κ. Βέργος.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα (08.05.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου