Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010

Η κρίση της βιοποικιλότητας στο επίκεντρο της Ημέρας Περιβάλλοντος

Η διεθνής κοινότητα απέτυχε παταγωδώς να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για την προστασία της βιοποικιλότητας έως το 2010, προειδοποιεί ο ΟΗΕ με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο Οργανισμός τονίζει ότι η προστασία της ζωής και των φυσικών πόρων δεν είναι πολυτέλεια –είναι αντίθετα αναγκαία, αλλά και συμφέρουσα στην τσέπη.

«Η οικολογική υποδομή του πλανήτη προσφέρει υπηρεσίες στην ανθρωπότητα οι οποίες σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις υπερβαίνουν τα 70 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο» δήλωσε ο Ακίμ Στάινερ, εκτελεστικός διευθυντής του UNEP (Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών).

«Η κακοδιαχείρηση των φυσικών πόρων και των πόρων που βασίζονται στην φύση υπονομεύει την ανάπτυξη σε μια κλίμακα που υπερβαίνει δραματικά την τρέχουσα οικονομική κρίση» προειδοποίησε.

Η κοινή δέσμευση για μια «σημαντική μείωση» του ρυθμού απώλειας βιοποικιλότητας, με έτος-στόχο το 2010, καθορίστηκε στο πλαίσιο της διεθνούς Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα, και συμπεριελήφθη από τον ΟΗΕ στους λεγόμενους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

«Δεν υπάρχει ούτε μια χώρα στον κόσμο που να έχει πετύχει αυτόν το στόχο. Συνεχίζουμε να χάνουμε βιοποικιλότητα με πρωτοφανή ρυθμό» δήλωσε προ ημερών ο Αχμέντ Ντιογκλάφ, εκτελεστικός διευθυντής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα.

Επισήμανε ότι η Γη φαίνεται πως έχει εισέλθει σε μια περίοδο μαζικής εξάλειψης ειδών, δεδομένου ότι ο ρυθμός απώλειας είναι έως και 1.000 φορές υψηλότερος από ό,τι πριν την εμφάνιση του ανθρώπου.

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της λεγόμενης Κόκκινης Λίστας των απειλούμενων ειδών, σε κίνδυνο εξαφάνισης βρίσκονται σήμερα ένα στα τρία αμφίβια, ένα στα οκτώ πτηνά και ένα στα τέσσερα θηλαστικά.

Το 2010 έχει κηρυχθεί από τον ΟΗΕ Έτος Βιοποικιλότητας, ενώ η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει θέμα «Πολλά είδη, ένας πλανήτης, ένα μέλλον».

Πηγή: newsroom - ΔΟΛ (04.06.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου