Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Ξανανοίγει η πύλη του Φανταστικού

Με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παγκόσμια πρεμιέρα, το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ταινιών Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού της Αθήνας θα ανοίξει αύριο τις «πύλες» του για έκτη συνεχή χρονιά.

Την Τετάρτη, στις 8 μ.μ., η παρέα της «ΑΛΕΦ» -της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας- θα ξεκινήσει τη γιορτή της στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 20, Κολωνάκι). Εκεί, μεταξύ άλλων, θα προβληθεί τρέιλερ της ταινίας «The Whisperer in Darkness» του Αμερικανού Σιν Μπράνι, που θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στην Αθήνα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ το Σάββατο. Στην εκδήλωση θα προβληθεί ακόμη η μεσαίου μήκους ταινία «Call of Cthulu» (47') του Μπράνι, που βασίζεται επίσης σε έργο του Λάβκραφτ. Ο σκηνοθέτης θα έρθει για τις προβολές από το Λος Αντζελες, για να μιλήσει για τις ταινίες του με το κοινό.

Η ασπρόμαυρη ταινία «The Whisperer in Darkness», παραγωγής του 2011, είναι μια μεταφορά του ομώνυμου έργου του εμβληματικού για το είδος Χ.Φ. Λάβκραφτ, σε παραγωγή της «Ιστορικής Εταιρείας για τον Χ.Φ. Λάβκραφτ» (Η.Ρ. Lovecraft Historical Society - HPLHS). Το διήγημα, που συνδυάζει στοιχεία φανταστικού και επιστημονικής φαντασίας, γέννησε μια ταινία που συλλαμβάνει το κλίμα μιας εποχής, όταν ακόμη ο άνθρωπος αντιμετώπιζε τους αρχέγονους φόβους του, ενώ ταυτόχρονα γοητευόταν από την καλπάζουσα τεχνολογία.

Η επιλογή του Λάβκραφτ δεν είναι τυχαία, αφού έχει επηρεάσει σημαντικά γνωστούς συγγραφείς, όπως ο Στίβεν Κινγκ και ο Κλάιβ Μπάρκερ, αλλά και σκηνοθέτες, όπως ο Τζον Κάρπεντερ. Στη χώρα μας υπάρχει ένα φανατικό κοινό του, το οποίο απόλαυσε στο SFF του 2008 την κινηματογραφική μεταφορά του έργου του «The Call of Cthulu», επίσης σε παραγωγή της Ιστορικής Εταιρείας (2005).

Το φεστιβάλ από την Πέμπτη θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος-Filmcenter». Εκεί, μέχρι τις 16 Μαρτίου, θα προβληθούν 78 συνολικά ταινίες από 23 χώρες. Από αυτές, οι 65 είναι μικρού μήκους (29 στο Διαγωνιστικό τμήμα) και 13 μεγάλου μήκους (8 στο διαγωνιστικό). Επιλέχτηκαν ανάμεσα σε 255 υποψήφιες, στις οποίες η ελληνική παρουσία ήταν ιδιαίτερα έντονη και λόγω των 5 ταινιών του Ελληνικού Δικτύου Ανεξάρτητων Κινηματογραφιστών Chainfree.

Οι φαν του φανταστικού θα απολαύσουν μεταξύ άλλων τις ελληνικές μεγάλου μήκους παραγωγές «Ο Θάνατος που ονειρεύτηκα» του Παναγιώτη Κράββα και «Ψύχος» του Γιώργου Πιτσάκη. Ανάμεσα στις ξένες μεγάλου μήκους ξεχωρίζουν οι «Σωματοκαταθέσεις» («Depositarios»), έγχρωμη μεξικανική παραγωγή, 2010, του Ροντρίγκο Ορντόνες, και η «Ογδοη χώρα των θαυμάτων» («8th Wonderland»), έγχρωμη γαλλική παραγωγή, 2009, σε σκηνοθεσία των Νίκολας Αλμπερνί και Ζαν Μας.

Το «6ο SSF -rated Athens» επιχειρώντας να παρουσιάσει τις μυθολογίες-ορόσημα του Φανταστικού από τους δύο διασημότερους συγγραφείς του, τον Τζ. Ρ. Τόλκιν και τον Χ. Φ. Λάβκραφτ, την Παρασκευή 11 Μαρτίου θα προβάλει μετά τα μεσάνυχτα τις ταινίες «The Hunt of Gollum» (της τριλογίας «Αρχοντας των Δακτυλιδιών») και «The Call of Cthulu».

Οπως κάθε χρόνο, το κοινό θα ψηφίσει τις καλύτερες ταινίες. Για πρώτη φορά η διοργάνωση επιβραβεύει τους θεατές της με συλλεκτικά δώρα, πακέτα dvd, σάουντρακ, αφίσες και τισέρτ του «The Call of Cthulu», υπογεγραμμένα από το σκηνοθέτη του. Ενας τυχερός θα κερδίσει ένα δέντρο-μινιατούρα, κομμάτι του σκηνικού της ταινίας «The Whisperer in Darkness». Τα βραβεία του κοινού θα ανακοινωθούν την Τετάρτη (16/3), λίγο πριν ξεκινήσει το «Αψέντι-πάρτι», που θα κλείσει τη διοργάνωση.

Οι προβολές στο «Μικρόκοσμος-Filmcenter (Συγγρού 106, στάση Μετρό Φιξ) ξεκινούν στις 5.30 μ.μ. Το πρόγραμμα στο http://sffrated.wordpress.com/ μαζί με περισσότερες πληροφορίες.

Πηγή: Ελευθεροτυπία (08.03.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου