Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Κλείστε το... μάτι στον υπολογιστή σας

Η επόμενη τεχνολογία στα laptop αναμένεται να είναι ακόμα πιο ξεκούραστη αφού οι μόνες κινήσεις που θα πρέπει κανείς να κάνει, θα είναι αυτές των... ματιών!

Η νέα τεχνολογία εντοπίζει το βλέμμα του χρήστη και μεταφέρει τις κινήσεις των ματιών στην οθόνη, σαν να υπήρχε λέιζερ στα μάτια. Μεταξύ άλλων αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να παίζει παιχνίδια, με τα οποία θα καταστρέφει εχθρικά διαστημόπλοια ή αστεροειδείς μόνο και μόνο κοιτάζοντάς τα.

Στο μέλλον, αυτού του είδους τα laptop θα εμφανίζουν και τον κέρσορα του ποντικιού μόνο με το βλέμμα. Ο μηχανισμός λειτουργεί ρίχνοντας δύο αόρατες δέσμες φωτός. Στη συνέχεια δύο κρυφές κάμερες αναζητούν τις αντανακλάσεις στον αμφιβληστροειδή. Αντί για αντικατάσταση του παραδοσιακού ποντικιού και του πληκτρολογίου ή των νέων οθονών αφής, η τεχνολογία εντοπισμού του βλέμματος θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά, κάνοντας έναν υπολογιστή πιο γρήγορο και αποτελεσματικό, δήλωσεη Μπάρμπαρα Μπέρκλεϊ, επικεφαλής της εταιρείας Tobii.

Η Tobii κατασκευάζει συσκευές με εντοπισμό του βλέμματος για ερευνητές και άτομα με αναπηρίες εδώ και περίπου μια δεκαετία.

Πηγή: Ελευθεροτυπία (01.03.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου