Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Μείωση φυγής προς ΗΠΑ

Η κρίση αναδιαμορφώνει και το τοπίο στο κύμα φυγής των νέων Ελλήνων για σπουδές στο εξωτερικό και πιθανή παραμονή τους στις ισχυρές οικονομίες της Δύσης. Λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των οικογενειών τους, οι Ελληνες νέοι στρέφονται κυρίως προς τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία, όπου τα συνολικά έξοδα είναι χαμηλότερα, ενώ καταγράφεται μείωση του ενδιαφέροντος για προπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ. Η αντιστροφή αυτή σε σύγκριση με την παλαιότερη αυξητική τάση προς τις ΗΠΑ αποδίδεται στην πρόθεση των οικογενειών εν μέσω οικονομικής κρίσης να μην εκτεθούν στον κίνδυνο της αδυναμίας να αποπληρώσουν δίδακτρα, μεταφορικά, διαβίωση των παιδιών, το συνολικό «πακέτο» των οποίων είναι υψηλότερο στις ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2010, στο εξωτερικό σπουδάζουν 34.196 Ελληνες. Δημοφιλέστερος προορισμός παραμένει η Βρετανία (σπούδαζαν εκεί 12.626) και ακολουθούν η Γερμανία (5.627), η Ιταλία (4.537), οι ΗΠΑ (1.983) και η Γαλλία (1.926 φοιτητές). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στη φοιτητική μετανάστευση αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε χώρας και στη 10η θέση μεταξύ 31 χωρών σε απόλυτους αριθμούς.

«Στις αιτήσεις για σπουδές στο εξωτερικό παρατηρείται αύξηση έως και 20%. Ενας λόγος είναι ότι πολλοί γονείς επιθυμούν να προλάβουν την εγγραφή πριν από την αύξηση των διδάκτρων στα βρετανικά ΑΕΙ. Ολοι ψάχνουν καλές σπουδές σε συνδυασμό με την ύπαρξη μεγαλύτερων προοπτικών επαγγελματικής αποκατάστασης», τονίζει στην «Κ» η αρμόδια του Βρετανικού Συμβουλίου στην Αθήνα για τις σπουδές στο εξωτερικό κ. Κατερίνα Φέγγαρου. «Πολλοί που ήδη βρίσκονται στη Γερμανία με υποτροφία θέλουν να πάρουν νέα υποτροφία, διεκδικώντας την ίδια θέση με νέους αποφοίτους ΑΕΙ. Επίσης, αυξήθηκε το ενδιαφέρον Ελλήνων πανεπιστημιακών για ερευνητική δουλειά στη Γερμανία», προσθέτει η εκπαιδευτική σύμβουλος του Ενημερωτικού Κέντρου Αθηνών της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) κ. Κάτια Γέκελ. Η ίδια εικόνα μάς μεταφέρεται από την υπεύθυνη του Γαλλικού Ινστιτούτου για τις σπουδές στη Γαλλία κ. Πατρισιά Σαβαρί. Αντίθετα, ο κ. Νίκος Τουρίδης, εκπαιδευτικός σύμβουλος του Ιδρύματος Φουλμπράιτ για τις σπουδές στις ΗΠΑ, ανέφερε στην «Κ» ότι υπάρχει πτώση της ζήτησης για προπτυχιακές σπουδές, ενώ στασιμότητα καταγράφεται στη ζήτηση για μεταπτυχιακά προγράμματα και διδακτορικά.

Πηγή: Η Καθημερινή (06.03.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου