Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Αντιμετωπίζοντας τη... γυναικοφοβία στην επιστήμη

Εκατό χρόνια πέρασαν από την απονομή του Νόμπελ Χημείας στη Μαντάμ Κιουρί. Η επιστήμη από τότε κάνει καθημερινά τεράστια άλματα, αλλά εξακολουθεί να διακατέχεται εν πολλοίς από... γυναικοφοβία. Σήμερα, παρόλο που περισσότερο από το 1/3 της επιστημονικής κοινότητας είναι γυναίκες, ελάχιστες από αυτές κατέχουν θέσεις κλειδιά ή τίθενται επικεφαλής.

Η Unesco, σε συνεργασία με την L' Oreal, προσπαθούν εδώ και 13 χρόνια να αλλάξουν αυτή τη νοοτροπία, βραβεύοντας γυναίκες επιστήμονες απ όλο τον κόσμο, όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά.

Πέντε ξεχωριστές γυναίκες επιστήμονες, οι οποίες προέρχονται από τις πέντε ηπείρους, θα τιμηθούν στο Παρίσι για τη συμβολή τους στην πρόοδο της επιστήμης. Κάθε μια θα λάβει 100.000 ευρώ ως ενίσχυση για το ερευνητικό της έργο. Για άλλη μία χρονιά, θα ακουστεί το σλόγκαν των βραβείων «Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη, και η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες», με την ευχή να εισακουστεί και έξω από τις πόρτες της λαμπρής εκδήλωσης.

Λύσεις για την πλήρη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, την καθαρή παραγωγή βενζίνης και την απορρύπανση των υδάτων, την κατανόηση της στενής σχέσης ανάμεσα στο φως και την ύλη, την ανάλυση του Σύμπαντος είναι μερικά από τα ερευνητικά πεδία και τις συνεισφορές που προβάλλονται φέτος.

Το 2009, απονεμήθηκαν δύο βραβεία Νόμπελ σε βραβευμένες με το βραβείο Unesco- L’Oréal. Το Νόμπελ Ιατρικής στην Elizabeth Blackburn, και το Νόμπελ Χημείας στην Ada Yonath. Η διάκριση αυτή αποτελεί τεράστια αναγνώριση για το πρόγραμμα αφού πλέον αποτελεί “πρόδρομο” των Νόμπελ.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της Ελευθεροτυπίας (03.03.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου