Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

Ο έρωτας τιμά την ποίηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο έρωτας είναι ποίηση. Η ποίηση εξυμνεί τον έρωτα. Έρωτας και ποίηση γίνονται ένα. Μεταμορφώνονται σε «έρωτα λυσιμελή» σε μία συνάντηση με το θέατρο, τη μουσική και τον ελληνικό λόγο. Όλα αυτά στο Μέγαρο Μουσικής, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης. Τη συγκεκριμένη μέρα επέλεξε η Ευρωπαϊκή Θεατρική Ομάδα Λόγου και Τέχνης για να παρουσιάσει την εντυπωσιακή μουσικοθεατρική παράσταση, «Έρως ο λυσιμελής».

Ενα ειδικό αφιέρωμα στην αρχαία ελληνική ερωτική ποίηση που για άλλη μια φορά αποδεικνύει τις προσπάθειες της σημαντικής θεατρικής ομάδας να προβάλει και να αναδείξει τον ελληνικό λόγο.

Στις 21 Μαρτίου, το ερωτικό στοιχείο θα ταξιδέψει μέσα από στίχους αρχαίων Ελλήνων ποιητών όπως εκείνοι το εμπνεύστηκαν από διαφορετικές κάθε φορά καταστάσεις. Η Σαπφώ, ο Αλκμάν, ο Αρχίλοχος, ο Μελέαγρος, ο Κριναγόρας, ο Αλκαίος, ξαναζούν μέσα από σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες ηθοποιούς καθώς η Ρένα Βενιέρη, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Βασίλης Οικονόμου και η Ζωή Φυτούση απαγγέλλουν τον έρωτα, ενώ αυτό το αληθινό και κύριο χαρακτηριστικό του αρχαίου πνεύματος, αναδεικνύεται και με μία επιλογή από την Παλατινή ανθολογία.

Η αφιερωματική παράσταση, σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου, γίνεται ακόμη πιο συναρπαστική όταν ο ερωτικός ποιητικός λόγος εκφράζεται με τη μελωδία, σε άσματα μεγάλων Ελλήνων συνθετών: Ο Μάνος Χατζιδάκις, η Ελένη Καραΐνδρου, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Γιάννης Σπανός και άλλοι σπουδαίοι μουσικοί συναντούν με τη σειρά τους τους αρχαίους ποιητές και τους σύγχρονους ηθοποιούς, εκφράζοντας το νοηματικό παράλληλο μέσω της αρμόζουσας δωρικότητας.

Στο πιάνο θα είναι η Ιρίνα Βαλεντίνοβα η οποία έχει και τη μουσική επιμέλεια, τσέλο παίζει η Φρόσω Γλύτσου ενώ ακόμη τραγουδούν, η Λόρνα, ο Γρηγόρης Βαλτινός και η Ζωή Φυτούση.

Η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα Ν.Σκαλκώτας και ξεκινά στις 8 το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πηγή: newsroom - ΔΟΛ (19.03.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου