Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011

Ανισότητα των δύο φύλων και στους μισθούς

Κατά 22,2% λιγότερο αμείβονται οι Ελληνίδες εργαζόμενες από τους Έλληνες συναδέλφους τους, με το αντίστοιχο ποσοστό στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι κατά μέσο όρο 17,5% για τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες. Τα στοιχεία της Eurostat για τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την αυριανή, ευρωπαϊκή ημέρα ισότητας των μισθών.

«Η μείωση της διαφοράς των αμοιβών αντρών και γυναικών προχωρεί με αργό ρυθμό», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2008, ο ρυθμός αυτός κυμαίνεται από 5% στην Ιταλία έως 30% στην Εσθονία, αποδεικνύοντας την έκταση των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας. Η Ελλάδα, με ποσοστό 22,2%, κατατάσσεται στην τέταρτη θέση από το τέλος, έπειτα από την Εσθονία, την Τσεχία (26%), την Αυστρία (25,5%) και τη Γερμανία (23%).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι η διαφορά στις αμοιβές αντρών και γυναικών εργζομένων έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες συντάξεις για τις γυναίκες. Για το λόγο αυτό, ο κίνδυνος για τις ηλικιωμένες γυναίκες να αντιμετωπίσουν καταστάσεις φτώχειας είναι μεγάλος. Πράγματι, τα στοιχεία της Eurostat, αναφέρουν ότι το 22% των γυναικών ηλικίας 65 ετών και άνω κινδυνεύει από φτώχεια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες είναι 16%.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με την ισότητα των φύλων, το 62% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανισότητα μεταξύ των φύλων σε πολλούς τομείς της κοινωνίας.

«Η ευρωπαϊκή ημέρα ισότητας των μισθών, μας υπενθυμίζει πόσες προσπάθειες πρέπει ακόμη να καταβάλουμε για να γεφυρώσουμε το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Μαζί με τα κράτη-μέλη και τους κοινωνικούς εταίρους, θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε ουσιαστικά τη διαφορά των αμοιβών αντρών και γυναικών στην ΕΕ, ώστε στο μέλλον να μην χρειαζόμαστε πλέον ημέρα ισότητας των μισθών για να υπενθυμίζουμε τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών», δήλωσε η αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης επίτροπος, Βίβιαν Ρέντινγκ.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών, η Επιτροπή δεσμεύεται να στηρίξει πρωτοβουλίες ίσης αμοιβής στον χώρο εργασίας με δείκτες ισότητας, «καταστατικούς χάρτες» και βραβεία, καθώς και να διερευνήσει τρόπους για να βελτιώσει τη μισθολογική διαφάνεια, καθώς και τον αντίκτυπο στην ίση αμοιβή άτυπων ρυθμίσεων εργασίας, όπως της μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Πηγή: Ελευθεροτυπία (04.03.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου