Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Και ψηφιακά βιβλία από την Google

Σάρκα και οστά παίρνει από σήμερα η πώληση ψηφιακών βιβλίων μέσω Google, εντείνοντας τον ανταγωνισμό της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης με τις Amazon.com και Apple Inc., που βρίσκονται ήδη στην συγκεκριμένη αγορά. Παράλληλα, όμως, το νέο εγχείρημα της Google αποτελεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά για την εταιρία, καθώς επεκτείνεται στη βιομηχανία του ηλεκτρονικού εμπορίου.

H on-line βιβλιοθήκη -Google eBooks- διαθέτει τρία εκατομμύρια τίτλους, από best seller που πρόσφατα δόθηκαν στην κυκλοφορία, σε διαθέσιμα δωρεάν βιβλία, τα οποία οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύσουν σε μια προσωπική βιβλιοθήκη και να τα διαβάσουν στη συνέχεια με τη βοήθεια συγκεκριμένων συσκευών, όπως, με την ταμπλέτα ανάγνωσης Barnes and Noble Nook, καθώς και με την e-reader Sony. Ωστόσο δεν είναι συμβατά με την Kindle.

«Όλη η βιβλιοθήκη σας είναι εκεί, ανά πάσα στιγμή. Με όποια συσκευή επιλέξετε, όλα τα βιβλία σας είναι εκεί», επισήμανε ο Τζέιμς Κρόφορντ, διευθυντικό στέλεχος της Google, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα Google Books.

Στην ηλεκτρονική αγορά βιβλίων κυριαρχεί η Amazon.com, η οποία συνέβαλε στην καθιέρωση του συγκεκριμένου τομέα με τη διάθεση της συσκευής Kindle το 2007. Στην Amazon ανήκει μερίδιο της τάξεως του 70% στην αμερικανική αγορά σύμφωνα με την Forrester Research. Η Apple εντάχθηκε στην ίδια αγορά νωρίτερα φέτος, πουλώντας ηλεκτρονικές εκδοχές βιβλίων, τα οποία μπορούν να διαβαστούν στο ipad.

«Πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη στον κόσμο», δήλωσε η εκπρόσωπος της Google, η Τζίνι Χόρνουνγκ.

Η μηχανή Google, που φιλοδοξεί να θέσει στο διαδίκτυο όλη τη γνώση του κόσμου, ισχυρίζεται ότι έχει ήδη ψηφιοποιήσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια βιβλία σε 400 γλώσσες σε εκατό χώρες.

Πηγή: Τα Νέα (06.12.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου