Ένας νέος δικτυακός τόπος που υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών (ΙΒΕ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) μας ξεναγεί στα σημαντικότερα μνημεία της Αττικής από την εποχή των Βυζαντινών χρόνων, αποτελώντας έναυσμα και οδηγό μας για επιτόπου επισκέψεις. Το site "Βυζαντινά Μνημεία Αττικής" ( http://www.eie.gr/byzantineattica ) περιλαμβάνει πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για τους βυζαντινούς ναούς του λεκανοπεδίου, καθώς και για τοιχογραφίες, γλυπτά, ψηφιδωτά και χαράγματα. Επίσης, παρουσιάζει σπάνιο, ανέκδοτο υλικό της Βρετανικής Σχολής Αθηνών (σχέδια και φωτογραφίες Aγγλων αρχιτεκτόνων του 19ου αιώνα).
Ο δικτυακός τόπος "Βυζαντινά Μνημεία Αττικής" διατίθεται στα ελληνικά και αγγλικά. Ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει το μνημείο που τον ενδιαφέρει με τρεις τρόπους: αλφαβητικά, ανά τύπο ή και με τη θέση του στον χάρτη της Αττικής. Οι πληροφορίες που δίνονται για κάθε μνημείο περιλαμβάνουν ιστορικά στοιχεία, περιγραφή των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών, καθώς και φωτογραφικό υλικό. Επιπλέον το site περιλαμβάνει συλλογή από γλυπτά, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, καθώς και ένα εύχρηστο ευρετήριο όρων που διευκολύνει τον επισκέπτη να κατανοήσει εύκολα και γρήγορα τα κείμενα που παρατίθενται.
Ο δικτυακός τόπος "Βυζαντινά Μνημεία Αττικής" χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" (Μέτρο 2.4 "Περιφερειακά γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα και καινοτομικές ενέργειες" - Δράση 1.2 "Δράσεις ανάπτυξης εφαρμογών πιλοτικού και καινοτόμου χαρακτήρα - Δράσεις Πολιτισμού Τουρισμού - χρηματοδότηση από ΕΤΠΑ: 75% και Κρατική Συμμετοχή: 25%) και υλοποιήθηκε υπό την επιμέλεια του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΒΕ/ΕΙΕ).
Την επιστημονική εποπτεία του είχε ο Διευθυντής Ερευνών ΙΒΕ/ΕΙΕ κ. Κρίτων Χρυσοχοϊδης, ενώ επιστημονικός υπεύθυνος του έργου ήταν ο κ. Ευάγγελος Χρυσός, Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας Παν/μίου Αθηνών. Υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ιστορική έρευνα ήταν η Βυζαντινολόγος κα Χρύσα Κοντογεωργοπούλου, ενώ η αρχαιολογική έρευνα πραγματοποιήθηκε από την 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών.
Πηγή: ΕΚΤ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου