Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε στις 2 Δεκεμβρίου 2010, στις Βρυξέλλες, το 2011 ως Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού, παρουσιάζοντας το σύνθημα της χρονιάς: «Γίνε εθελοντής! Η προσφορά σου είναι σημαντική».

Για να προβάλλει το έργο των εθελοντών και να παροτρύνει και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011 έχει τέσσερις βασικούς στόχους:

- Εξάλειψη των εμποδίων για τον εθελοντισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων και βελτίωση της ποιότητας του εθελοντισμού
- Ανταμοιβή και αναγνώριση των εθελοντικών δραστηριοτήτων
- Ευαισθητοποίηση όσον αφορά την αξία και τη σημασία του εθελοντισμού.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η Επιτροπή θα ενθαρρύνει την ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ των εθνικών αρχών και των εθελοντικών οργανώσεων στα κράτη μέλη. Μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην κατάρτιση των εθελοντών, στην πιστοποίηση και τη διασφάλιση της ποιότητας, καθώς και στην εξεύρεση των κατάλληλων ευκαιριών για τους δυνητικούς εθελοντές. Η Επιτροπή θα ενθαρρύνει νέες πρωτοβουλίες δικτύωσης, ευρωπαϊκής εμβέλειας, με στόχο την προώθηση των διασυνοριακών ανταλλαγών και συνεργιών ανάμεσα σε εθελοντικές οργανώσεις και άλλους κλάδους, ιδίως του επιχειρηματικού κόσμου.

Στη διάρκεια του Έτους Εθελοντισμού, θα προβληθούν και θα προωθηθούν ποικίλες δραστηριότητες και σχέδια. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτά περιλαμβάνουν:

- Περιοδεία Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού: Εθελοντές θα περιοδεύουν στις χώρες της Ε.Ε., προβάλλοντας το έργο τους, ερχόμενοι σε επαφή με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το ευρύτερο κοινό.
- Αναμετάδοση Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού: 27 εθελοντές ρεπόρτερ θα παρακολουθούν το έργο 54 εθελοντικών οργανώσεων και θα κάνουν σχετικά ρεπορτάζ, τα οποία θα μεταδίδονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στο τέλος του έτους, όλα τα ρεπορτάζ θα συγκεντρωθούν για να δημιουργηθεί μια ταινία σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος και την περιοδεία του.
- Τέσσερις θεματικές διασκέψεις θα οργανωθούν, εντός του 2011, για να προβληθούν βασικά ζητήματα που άπτονται του εθελοντισμού:

- 8 Ιανουαρίου στη Βουδαπέστη: Αναγνώριση του Εθελοντισμού
- Μάιος/Ιούνιος: Ανάδειξη των εθελοντών και της πολύτιμης συνεισφοράς τους
- Οκτώβριος: Ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων
- Δεκέμβριος: Καταληκτική διάσκεψη σχετικά με τις μελλοντικές προκλήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με εθελοντικές οργανώσεις (Alliance of European Voluntary Service Organisations), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη, την Επιτροπή των Περιφερειών, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τους Εθελοντές των Ηνωμένων Εθνών.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: http://europa.eu/volunteering/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου