Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Αναμνήσεις Ρωμιών από την Πόλη στη Θεσσαλονίκη

Οι αναμνήσεις 47 Ρωμιών, που σε διάφορα χρονικά διαστήματα εγκατέλειψαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη, μεταναστεύοντας στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ζωντανεύουν μέσα από την έκθεση «Πόλη, Νοσταλγία μου: Πρόσφυγες που νοσταλγούν. Οι Ρωμιοί της Πόλης ξαναθυμούνται», η οποία μετά την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα μεταφέρεται και στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί 11-18 Δεκεμβρίου το Συνεδριακό Κέντρο «Ευάγγελος Μελισσάρης» του δήμου Ελευθερίου-Κορδελιού (Νέα Μοναστηρίου 117), ενώ τα εγκαίνιά της θα γίνουν το προσεχές Σάββατο, στις 6.00 το απόγευμα.

Στην έκθεση, που οργανώθηκε από το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λοζάνης και με τη στήριξη του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσα ?stanbul 2010, παρουσιάζονται μέσα από μαγνητοσκοπημένο και γραπτό υλικό στιγμιότυπα από τη ζωή 47 Ρωμιών της Πόλης, που αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους και σήμερα ζουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Γεγονότα τραγικά, όπως τα Σεπτεμβριανά, που στιγμάτισαν τον πολιτικό βίο της Τουρκίας, εξανάγκασαν τους περισσότερους Ρωμιούς της Πόλης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σκοπός της έκθεσης, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της, είναι να συμβάλει στην τεκμηρίωση μιας ιστορικής πραγματικότητας, δηλαδή, της πνευματικής, οικονομικής και κοινωνικής ακμής μιας ομάδας Ρωμιών, που έφυγαν, και τους οποίους και η Πόλη, με τη σειρά της, νοσταλγεί.

Η έκθεση συνοδεύεται από ένα ομότιτλο βιβλίο στο οποίο περιλαμβάνονται οι απαντήσεις των 47 Κωνσταντινουπολιτών σε ερωτήσεις σχετικά με τα βιώματά τους στην Πόλη, την ημερομηνία και τους λόγους που τους ανάγκασαν να φύγουν, τις σπουδές τους, τις οικογένειες και τις καταβολές τους.

Εξάλλου, με βάση τις μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις και το υλικό που συγκεντρώθηκε δημιουργήθηκε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πόλη, Νοσταλγία μου» σε σκηνοθεσία του Ταχσίν Ίσμπιλεν. Στο ντοκιμαντέρ αυτό φαίνεται καθαρά η νοσταλγία των Ρωμιών που λένε: «Η Πόλη είναι η πατρίδα μου, επιθυμώ το κάθε τι της».

Πηγή: Η Καθημερινή (06.12.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου