Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Η κρίση δε σκοτώνει τα ελληνικά Χριστούγεννα

Πώς γιορτάζουν οι Έλληνες τα Χριστούγεννα; Και πώς θα περάσουν τις φετινές γιορτές εν μέσω οικονομικής κρίσης; Εξακολουθούν να φτιάχνουν τα παραδοσιακά γλυκά με τα… χεράκια τους; Πότε υποδέχονται τον Άγιο Βασίλη και σε ποια ηλικία έπαψαν να πιστεύουν ότι υπάρχει; Μία πρωτότυπη διαδικτυακή έρευνα έριξε φως στις γιορτινές συνήθειες που όλοι λαμβάνουμε ως δεδομένες αλλά εν μέσω κρίσης τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, την οποία διεξήγαγε εταιρία «Focus Bari» στις 5 και 6 Δεκεμβρίου πραγματοποιώντας 2.008 συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου σε ισάριθμους άνδρες και γυναίκες άνω των 15 ετών από όλη την Ελλάδα, φανέρωσαν ότι παρά την κρίση το πνεύμα των Χριστουγέννων επιβιώνει. Μάλιστα, το 36% των ερωτηθέντων είχαν ήδη στολίσει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου! Βέβαια, οι δύσκολοι καιροί επιβάλλουν οικονομία, γι’ αυτό και το 40% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν τα παλιά τους στολίδια και δεν προέβησαν σε νέες αγορές. Στην ερώτηση, μάλιστα, πώς ενδείκνυται να περάσουμε τις γιορτές εν μέσω κρίσης, ένα στους δύο απάντησε ότι είναι ευκαιρία να μείνουμε… στο σπίτι μας και να χαρίσουμε δώρα σε «τιμή ευκαιρίας» στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες πωλούνται ευρέως στις μέρες μας, ωστόσο το 80% των ερωτηθέντων επιμένουν να τα παρασκευάζουν μόνοι τους – ή τουλάχιστον να τα παραλαμβάνουν από έναν χρυσοχέρη συγγενή. Τα κάλαντα είναι ακόμα μία συνήθεια που καλά κρατεί στην Ελλάδα, καθώς μόλις το 7% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι δεν έχουν πει ποτέ τα κάλαντα. Το τελευταίο «να τα πούμε;» ήταν στο Δημοτικό για το 34% και στο Γυμνάσιο για το 39%. Ελέω κρίσης, πάντως, ένα στους δέκα απάντησε ότι σκέφτεται φέτος να πει τα κάλαντα για να… αναπληρώσει το χαμένο 14ο μισθό!

Ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας ήταν ότι συνήθειες παραδοσιακά Αγγλοσαξονικές έχουν πλέον διαδοθεί ευρέως και στη χώρα μας. Ενδεικτικά, το 70% των ερωτηθέντων πίστευαν μέχρι το τέλος του Δημοτικού ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης, ενώ το 47% εξ αυτών του έχουν γράψει γράμμα. Η ημερομηνία του ερχομού του Άγιου Βασίλη, πάντως, είναι… αμφιλεγόμενη υπόθεση. Το 70% ακολουθούν την παραδοσιακή εκδοχή που θέλει τον Άγιο Βασίλη να έρχεται την Πρωτοχρονιά, όμως υπάρχουν και οι βιαστικοί (αντιστοιχούν στο 30% των ερωτηθέντων) που τον περιμένουν τα Χριστούγεννα!

Πηγή: Το Βήμα (11.12.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου