Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Έκθεση φωτογραφιών του Δημ.Γέρου πάνω σε ποιήματα του Κ.Π.Καβάφη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Την ευκαιρία να γνωρίσει τη φωτογραφική δουλειά του Δημήτρη Γέρου θα έχει το αθηναϊκό κοινό, μέσα από την έκθεση «Shades of Love» που θα φιλοξενηθεί από σήμερα, Τετάρτη, έως τις 31 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 35 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, μεγάλου μεγέθους, από μία συλλογή συνολικά 70 φωτογραφιών, με τις οποίες ο Δημ.Γέρος, έχει «εικονογραφήσει» με τον δικό του μοναδικό τρόπο ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη.

Ο Δημήτρης Γέρος, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα για τη ζωγραφική του, ασχολείται παράλληλα τα τελευταία χρόνια, με τον ίδιο ζήλο, και με την φωτογραφία. Στο εξωτερικό, κυρίως στην Αμερική, έχουν γίνει πολλές εκθέσεις των φωτογραφιών του, έχουν τυπωθεί σε βιβλία και υπάρχουν στις συλλογές μεγάλων μουσείων.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην Αθήνα τυπώθηκαν σε βιβλίο μεγάλου σχήματος, 170 σελίδων, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε στα Αγγλικά από τις εκδόσεις Insight του Σαν Φρανσίσκο. Τον πρόλογο του βιβλίου έχει γράψει ο σημαντικότερους εν ζωή Αμερικανός δραματουργός Έντουαρντ Άλμπι και την εισαγωγή ο Αμερικανός ποιητής και τεχνοκριτικός Τζον Γουντ. Η μετάφραση των ποιημάτων έγινε ειδικά για αυτή την έκδοση από τον Ντέιβιντ Κόνολι.

Σε πολλές από τις φωτογραφίες της έκθεσης θα δούμε μερικούς από τους σημαντικότερους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, όπως τους βραβευμένους με Νόμπελ Λογοτεχνίας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές και Ναγκίμπ Μαχφούζ, τον πολυμεταφρασμένο στην Ελλάδα συγγραφέα Γκορ Βιντάλ, τον συγγραφέα και ακαδημαϊκό Μισέλ Τουρνιέ, τον σημαντικότερο εν ζωή Μεξικανό συγγραφέα Κάρλος Φουέντες, τους βραβευμένους Αμερικανούς συγγραφείς Έντμουντ Γουάιτ και Ρίτσαρντ Χάουαρντ, τον φιλόσοφο Ζαν Μποντριγιάρ, τους διάσημους εικαστικούς καλλιτέχνες Τζεφ Κουνς, Αρμάν, Τομ Γουέσελμαν, τον σκηνοθέτη Κλάιβ Μπάρκερ, την ηθοποιό Ολυμπία Δουκάκη, και άλλους, από τους οποίους ο Δ. Γέρος ζήτησε να ποζάρουν, αφού όλοι τους έχουν κάποια ιδιαίτερη σχέση με την ποίηση του Καβάφη.

Πάνω σε μερικές από τις φωτογραφίες θα προβάλλεται βίντεο με τον εικονιζόμενο να απαγγέλλει το ποίημα για το οποίο έχει ποζάρει, δημιουργώντας έτσι την ψευδαίσθηση πως ξαφνικά οι φωτογραφίες ζωντανεύουν.

Ο Έντουαρντ Άλμπι, ο Γκορ Βιντάλ και ο Έντμουντ Γουάιτ, γνώστες και θαυμαστές της ποιήσεως του Καβάφη, είναι μερικοί από αυτούς που έχουν βιντεοσκοπηθεί να απαγγέλλουν με μοναδική ευαισθησία το ποίημα.

Οι φωτογραφίες έγιναν τα τελευταία δέκα χρόνια και ο Δημήτρης Γέρος χρειάστηκε να ταξιδέψει σε αρκετά μέρη του κόσμου προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό του αντιμετωπίζοντας συχνά απίθανες εκπλήξεις.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα μιλήσει ο Μιχάλης Κακογιάννης.

Πηγή: newsroom - ΔΟΛ (01.12.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου