Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Το παιδί και το μουσείο τα Χριστούγεννα

Δημιουργικές γιορτές που προκειμένου για παιδιά περιλαμβάνουν πάντα την διασκέδαση και την απόλαυση προγραμματίζουν μεγάλα μουσεία της Αθήνας. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που φέρνει τα παιδιά κοντά στα μουσεία, την πολιτιστική κληρονομιά και την τέχνη καλλιεργώντας μελλοντικούς τακτικούς επισκέπτες το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Νομισματικό και το Βυζαντινό Μουσείο ανοίγουν τις αίθουσές τους στα Χριστούγεννα.

Παραμύθια του Δωδεκαήμερου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Με χριστουγεννιάτικες ιστορίες και μύθους από το Δωδεκαήμερο θα υποδεχθεί τα παιδιά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου. Αφηγείται η Νίκη Κάπαρη και μαζί της, ο Γιάννης Ψειμάδας ντύνει με μουσική και ήχους τα παραμύθια. Στο τέλος της εκδήλωσης μικροί και μεγάλοι θα τραγουδήσουν μαζί τα κάλαντα. Την πρόσκληση απευθύνει ο «Κενταυρούλης» η μασκότ των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείο, μία γνωστή και ήδη αγαπημένη φιγούρα για τα παιδιά.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά 5-12 χρονών και θα διεξαχθεί στη μεγάλη αίθουσα του Βωμού στο ισόγειο του Μουσείου. Ώρα διεξαγωγής: 11:30-12:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 8217724, 210 8217717. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Πατησίων 44

Εικόνες των Χριστουγέννων σε κάρτες στο Βυζαντινό Μουσείο

Χριστουγεννιάτικες κάρτες και στολίδια με θέματα που εμπνέονται από εκθέματα του μουσείου καλούνται να κατασκευάσουν οι μικροί επισκέπτες, που θα συμμετάσχουν στα εορταστικά εργαστήρια. Τα αντικείμενα που έχουν επιλεγεί εικονογραφούν διαφορετικά επεισόδια από την αφήγηση της Γέννησης, όπως είναι παράδειγμα η εικόνα με παράσταση της Γέννησης (β΄ μισό του 15ου αιώνα), η εικόνα του Εμμανουήλ Τζάνε με παράσταση της Προσκύνησης των Μάγων (1667) και το επισμαλτωμένο πλακίδιο με θέμα τη Φυγή στην Αίγυπτο (18ος αιώνας).

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε 5 έως 8 ετών και θα διεξαχθούν το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου. Ώρες έναρξης: 10: 00 και 12:00. Η συμμετοχή στα προγράμματα είναι δωρεάν αλλά είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 213 213 9507. Βυζαντινό Μουσείο: Βασιλίσσης Σοφίας 22

Ο χαράκτης του ελληνικού ευρώ στο Νομισματικό Μουσείο

Γούρια θα κατασκευάσουν τα παιδιά, που θα συμμετάσχουν στο εορταστικό πρόγραμμα του Νομισματικού Μουσείου την Τρίτη 28 και Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου. «Φτιάξε το δικό σου γούρι με το χαράκτη του ελληνικού ευρώ» είναι ο τίτλος των εκδηλώσεων, αφού πράγματι θα τις παρουσιάσει ο βραβευμένος χαράκτης Γιώργος Σταματόπουλος, ο οποίος σχεδίασε το ευρώ. Χρησιμοποιώντας τεχνική κατασκευής ανάλογη του αρχαίου νομίσματος ο καλλιτέχνης θα σχεδιάσει πρωτότυπες παραστάσεις μαζί με τα παιδιά, τα οποία θα τυπώσουν μετά το γούρι τους.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 8 έως 13 ετών και είναι δωρεάν αλλά είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210 3643774, 210 3632057. Ωρες διεξαγωγής: 11.00 και 12.30. Νομισματικό Μουσείο: Πανεπιστημίου 12.

Πηγή: Το Βήμα (16.12.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου