Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Κομφούκιος εναντίον Νομπέλ το νέο πρότζεκτ του Πεκίνου

Τον κορυφαίο αρχαίο φιλόσοφο Κομφούκιο (551-471 π.Χ.) «επιστράτευσε» το καθεστώς του Πεκίνου προκειμένου να πλήξει τα βραβεία Νομπέλ Ειρήνης, τον εγκυρότερο ανάλογο θεσμό παγκοσίως. Βαθύτατα ενοχλημένη από την αυριανή τελετή απονομής στο Οσλο, όπου θα τιμηθεί, απών φυσικά, ο φυλακισμένος κινέζος αντιφρονών Λιου Σιαμπό, η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε άρον άρον ότι σήμερα θα απονείμει το νέο βραβείο ειρήνης «Κομφούκιος».

Ουδείς γνώριζε οτιδήποτε για αυτό το βραβείο πριν από λίγες εβδομάδες. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι κινέζοι κυβερνώντες το «κατασκεύασαν» επί τούτου για να αντιδράσουν στον διεθνή πολιτικό αντίκτυπο της βράβευσης του καθηγητή πανεπιστημίου και ειρηνιστή υπερμάχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λιου.

Το πρώτο βραβείο ειρήνης «Κομφούκιος» θα δοθεί, όπως ανακοινώθηκε, στον πρώην πρόεδρο της Ταϊβάν Λιεν Τσαν.

«Ο Λιεν ξεχώρισε διότι έχτισε μια γέφυρα ειρήνης μεταξύ της Ταϊβάν και της ηπειρωτικής Κίναςφέρνοντας ευτυχία και καλή τύχη στους λαούς των δύο χωρών» ανέφερε η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο μάλιστα πρότεινε τη μελλοντική συνεργασία των μελών της επιτροπής απόδοσης του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης και του βραβείου «Κομφούκιος» και την απονομή και των δύο τιμητικών διακρίσεων στον ίδιο υποψήφιο.

«Πρόκειται για μια ειρηνική απάντηση στο Νομπέλ Ειρήνης 2010 και εκφράζει την άποψη του κινεζικού λαού για την ειρήνη» έγραψαν σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές, την ώρα που το Πεκίνο έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να δείξει την οργή του για την επιλογή της νορβηγικής επιτροπής.

Πηγή: Το Βήμα (09.12.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου