Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ενα σύμβολο θυσίας στους προεδρικούς κήπους

Εργο του Γ. Ζογγολόπουλου τοποθετήθηκε έξω από το Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού. Η ιδέα του μνημείου ξεκίνησε το 1950. Ενα σύμβολο μνήμης έπρεπε να τοποθετηθεί στον ιστορικό βράχο του όρους Ζάλογγο, στον γκρεμό του οποίου έπεσαν, τον Δεκέμβριο του 1803, 63 ηρωικές Σουλιώτισσες μαζί με τα παιδιά τους. Το 1953 έγινε πανελλήνιος διαγωνισμός και το μνημείο άρχισε να κατασκευάζεται με μαθητικούς εράνους την επόμενη χρονιά. Ολοκληρώθηκε το 1961.

Εξι αφαιρετικές γυναικείες μορφές που πιασμένες χέρι χέρι σέρνουν τον χορό μεγεθύνονται κλιμακωτά και καθώς φθάνουν στην άκρη του γκρεμού γιγαντώνονται και μετατρέπονται σε σύμβολο θυσίας και αγάπης για την ελευθερία. Το μνημείο του Ζαλόγγου- γιατί περί αυτού πρόκειται- φέρει την υπογραφή του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου και είναι ορατό από την αρχαία Νικόπολη, σε απόσταση 22 χλμ. από την Πρέβεζα. Εδώ και λίγες ημέρες ακριβές αντίγραφό του κοσμεί τους κήπους της Προεδρίας της Δημοκρατίας- προσφορά του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, με αφορμή τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου.

Το έργο «Ζάλογγο», όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο αντίγραφο, βρήκε τη θέση του κοντά στην είσοδο του Μεγάρου με μέτωπο προς την οδό Ηρώδου Αττικού, τοποθετημένο σε βάση μονόλιθου ακατέργαστου μαρμάρου βάρους τριών τόνων. Πρόκειται, βεβαίως, για ένα έργο μικρότερης κλίμακας από το μήκους 18 και ύψους 15 μέτρων πρωτότυπο (1,80 Χ 0,40 Χ 1,30).

Πηγή: άρθρο - Το Βήμα (13.04.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου