Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Μια όαση πέντε λεπτά από την Ομόνοια

Δωρεάν αθλητικές εγκαταστάσεις, μετεωρολογικό σταθμό και υπαίθριο φυτολόγιο με χιλιάδες δέντρα και φυτά περιλαμβάνει το Αττικό Αλσος, στο Γαλάτσι, μετά την ανάπλασή του, την πρώτη που ολοκληρώνεται από την Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους σε κεντρική περιοχή της πόλης, βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Αθήνας και εκτείνεται σε 650 στρέμματα.

Η ανάπλαση άρχισε το 2008, με προϋπολογισμό σχεδόν 9 εκατ. ευρώ, και το νέο πάρκο εγκαινιάστηκε χθες. Στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται συνολικά δέκα γήπεδα για τένις, μπάσκετ, βόλεϊ και ποδόσφαιρο (5x5), στα οποία η είσοδος είναι δωρεάν. Επιπλέον χαράχτηκαν ειδικές χωμάτινες διαδρομές για τρέξιμο. Πρόκειται για διαδρομές ειδικά οριοθετημένες, με σήμανση για τις αποστάσεις και τις κλίσεις του εδάφους. Με ανάλογη σήμανση οριοθετούνται και οι διαδρομές που είναι καταλληλότερες για να τρέχουν άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Παράλληλα αναμορφώθηκαν τα μονοπάτια, δημιουργήθηκαν παιδικές χαρές, καθώς και σκιασμένοι χώροι ξεκούρασης, ενώ ανακαινίστηκε και το υπαίθριο θέατρο όπου από το περασμένο καλοκαίρι φιλοξενούνται εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών. Στο Αττικό Αλσος έχουν φυτευτεί 1.165 δέντρα και 1.277 λουλούδια και θάμνοι- επιπλέον εκείνων που ήδη υπήρχαν πριν από την ανάπλαση. Τα δέντρα φυτεύτηκαν περιμετρικά και εσωτερικά του πάρκου, ώστε να δημιουργούν έναν βοτανικό περίπατο- κάθε δέντρο φέρει ταμπέλα με τα βασικά του χαρακτηριστικά ώστε να το γνωρίζουν οι επισκέπτες. Την ίδια στιγμή λειτουργεί και ένα υπαίθριο φυτολόγιο, όπου θα βρει κανείς πολλά φυτά που ενδημούν στο Λεκανοπέδιο.

Για εκπαιδευτικούς σκοπούς δημιουργήθηκε και ένας μικρός μετεωρολογικός σταθμός, σε σημείο που βλέπει ο ήλιος και όπου είναι ελεύθερη η κυκλοφορία του αέρα. Ο μετεωρολογικός σταθμός περιλαμβάνει μια εσωτερική μονάδα κονσόλα- δέκτη και μια ολοκληρωμένη εξωτερική μονάδα αισθητήρων (όπως βροχόμετρο, αισθητήρα θερμοκρασίας, υγρασίας και ανεμόμετρο). Τα δεδομένα που συλλέγονται, αναλύονται ηλεκτρονικά μέσω υπολογιστή. Μέσω ηλεκτρονικού συστήματος λειτουργεί πλέον και το σύστημα πυροπροστασίας και άρδευσης, το οποίο αντικαταστάθηκε εξολοκλήρου σε όλους τους χώρους του άλσους.

Πηγή: άρθρο - Το Βήμα (15.04.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου