Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Πούλιτζερ πνεύματος και δράσης

Δεν είχαν το μεγάλο όνομα φέτος τα βραβεία Πούλιτζερ, όπως κάθε χρόνο όμως, είχαν τις ιδιαιτερότητές τους: για παράδειγμα, το βραβείο για το βιβλίο μυθοπλασίας (Fiction) δόθηκε σε έναν πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα: τον Πολ Χάρντινγκ (Paul Harding) για το μυθιστόρημά του «Tinkers» (εκδ. Belevue Literary Press), ειδική εύφημος μνεία δόθηκε μετά θάνατον φυσικά στον θρυλικό Αμερικανό τραγουδιστή της κάντρι και του χιλμπίλι Χανκ Ουίλιαμς, ενώ για μια ακόμη χρονιά σάρωσαν στις κατηγορίες των βραβείων δημοσιογραφίας κορυφαίες αμερικανικές εφημερίδες ή δημοσιογράφοι που εργάζονται σε αυτές, όπως οι New York Times και η Washington Post.

Ειδικά φέτος, είναι πραγματικά συγκλονιστική η φωτογραφία που βραβεύθηκε, στον τομέα του Breaking News Photography, με τη διάσωση μιας γυναίκας από πνιγμό στον ποταμό Ντε Μόινς, στην Αϊόβα.

Θυμίζουμε ότι τα βραβεία Πούλιτζερ θεσπίστηκαν το 1917 από τον ουγγρικής καταγωγής Αμερικανό εκδότη Τζόζεφ Πούλιτζερ και τα διαχειρίζεται το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Ο Πούλιτζερ είχε αφήσει γι' αυτό τον σκοπό χρήματα στο Κολούμπια (πέθανε το 1911), μέρος των οποίων όμως χρησιμοποιήθηκε και στη δημιουργία της φημισμένης σχολής δημοσιογραφίας του γνωστού Πανεπιστημίου του Μανχάταν το 1912. Η κριτική επιτροπή των βραβείων ωστόσο αποτελείται από πρόσωπα που δεν έχουν απαραίτητα σχέση με αυτό.

Οι βραβεύσεις απευθύνονται σε ό,τι κορυφαίο εκδόθηκε την περασμένη χρονιά στις ΗΠΑ από Αμερικανό δημοσιογράφο ή συγγραφέα στον τομέα της δημοσιογραφίας (διάφοροι τομείς), της λογοτεχνίας (πεζογραφία, ποίηση, Ιστορία, βιογραφία, μελέτη, δοκίμιο, θέατρο) και της μουσικής. Το ενδιαφέρον είναι ότι κάθε βραβείο συνοδεύεται μεν από χρήματα πλην όμως δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσό: δέκα χιλιάδες δολάρια έκαστος.

Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία. Το βραβείο Πούλιτζερ είναι ένας από τους πλέον κραταιούς θεσμούς στην Αμερική, αλλά και διεθνώς, αρκεί κανείς να ανατρέξει ενδεικτικά σε προηγούμενους νικητές: Φόκνερ, Χέμινγουεϊ, Τένεσι Ουίλιαμς, Αρθουρ Μίλερ, Ευγένιος Ο' Νιλ, Εντουαρντ Αλμπι, Νόρμαν Μέιλερ, Φίλιπ Ροθ, Τζον Απνταϊκ, Θόρντον Ουάιλντερ, Ρόμπερτ Φροστ, Τόνι Μόρισον κ.ά.

Διαβάστε περισσότερα στην Καθημερινή (14.04.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου