Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Μεγάλη Εβδομάδα στην πόλη της Αθήνας

Ακόμη και αν δεν είστε θρησκευόμενος, η εμπειρία της Μεγάλης Εβδομάδας σε ορθόδοξη εκκλησία είναι μοναδική. Αν λοιπόν θέλετε να ζήσετε την κατάνυξη των ημερών, η Αθήνα, από το κέντρο ως την περιφέρειά της, προσφέρει επιλογές, σε πανέμορφες εκκλησίες και μοναστήρια.

Oι κάτοικοι του κέντρου μπορούν να παρακολουθήσουν την περιφορά του Επιταφίου στη Μητρόπολη, η οποία διακρίνεται για τη θρησκευτική της λαμπρότητα. Η περιφορά ξεκινάει συνήθως στις 21.00- 21.15 και τον Επιτάφιο συνοδεύει μεικτό άγημα οπλιτών, προσωπικότητες της πολιτικής και πλήθος κόσμου. Μια από τις πλέον γραφικές περιφορές Επιταφίου στο κέντρο της Αθήνας είναι αυτή του Ναού του Σωτήρος στην Πλάκα, η οποία ξεκινάει από την οδό Κυδαθηναίων και ακολουθεί τα στενά δρομάκια της «συνοικίας των θεών». Εδώ θα ξεχάσετε ότι βρίσκεστε στην Αθήνα και θα πιστέψετε ότι είστε σε κάποιο χωριό. Πολύ ξεχωριστή είναι και η περιφορά του Επιταφίου της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα, με τα αρχαία ερείπια να δίνουν έναν άλλον τόνο στην ατμόσφαιρα. Ακόμη μπορείτε να παρακολουθήσετε την περιφορά του Επιταφίου στο παλιό, μικρό εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου , στα Τουρκοβούνια, όπου λειτουργούν από το 1989 οι Αιθίοπες που ζουν στην Αθήνα. Στις 12 το μεσημέρι τη Μεγάλη Παρασκευή μπορείτε να επισκεφθείτε τη Μονή Καισαριανής προκειμένου να παρακολουθήσετε την περιφορά του Επιταφίου μέσα στο καταπράσινο μαγικό τοπίο, ακριβώς στους πρόποδες του Υμηττού. Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ αξίζει να κάνετε μια βόλτα ψηλά στον Λυκαβηττό. Θα δείτε ένα θέαμα μοναδικής ομορφιάς, καθώς πολλοί από τους Επιταφίους της πρωτεύουσας είναι ορατοί από εκεί.

Οσο για το Μεγάλο Σάββατο, σε όποια εκκλησία της Αθήνας και αν βρεθείτε, από τη Μητρόπολη ως τον πιο απλό συνοικιακό ναό, το μήνυμα της Αναστάσεως θα είναι εκεί για να μας θυμίζει το «αγαπάτε αλλήλους».

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι ιδανική περίοδος για να επισκεφθείτε ένα από τα μουσεία ή τους αρχαιολογικούς χώρους της πρωτεύουσας, δεδομένου ότι οι επισκέπτες τις ημέρες αυτές είναι σαφώς λιγότεροι. Το Μουσείο της Ακρόπολης και τα πέριξ αυτού μπορούν να σας καλύψουν μια ολόκληρη μέρα με τον πιο δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο. Θαυμάστε κατ΄ αρχάς τα λαμπρά εκθέματα του μουσείου χωρίς βιασύνη και συνωστισμούς. Συνδυάστε την επίσκεψή σας με έναν από τους ωραιότερους περιπάτους στην Αθήνα, την κάθοδο της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου προς το Θησείο. «Κόψτε δρόμο» μέσα από την Αρχαία Αγορά προς την έξοδο στην οδό Αδριανού, στο Μοναστηράκι. Αξίζει να επισκεφθείτε και το Μουσείο του Κεραμεικού, το οποίο στεγάζει τα ευρήματα από το σπουδαιότερο νεκροταφείο των αρχαίων Αθηνών. Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργούν τη Μεγάλη Παρασκευή από τις 12.00 ως τις 17.00, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 8.30 ως τις 15.00, ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά.

Πηγή: άρθρο - "Το Βήμα" (28.03.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου