Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ερέτρια, ματιές στην αρχαία πόλη, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Φως στην αρχαία πόλη που καθιέρωσε το ευβοϊκό αλφάβητο ρίχνει έκθεση με 437 θησαυρούς στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Είναι η κωπηλάτιδα πόλη που αναφέρεται ήδη από τον Όμηρο στον «νηών κατάλογο» ως συμμετέχουσα στον Τρωικό Πόλεμο και πήρε το όνομά της από τους σπουδαίους κωπηλάτες της (ερέτες). Υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες ναυτικές δυνάμεις της αρχαιότητας και αυτή που καθιέρωσε το ευβοϊκό αλφάβητοένα από τα πρώτα της ελληνικής γραφής. Η Ερέτρια, που στους περισσότερους είναι γνωστή ως καλοκαιρινός προορισμός, αποκαλύπτει την εντυπωσιακή και μακρόχρονη ιστορία της μέσα από 437 αρχαιότητες, που θα συγκεντρωθούν σε μια μοναδική έκθεση- αφιέρωμα, η οποία και θα φιλοξενηθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Χρυσά και περίτεχνα κοσμήματα, αριστοτεχνικά έργα ερυθρόμορφης και μελανόμορφης κεραμικής, ευρήματα από το Ιερό του Απόλλωνος δαφνηφόρου είναι μερικοί μόνο από τους μίτους που θα ξετυλίξουν την ιστορία της Ερέτριας από την αρχή της 3ης χιλιετίας, τότε που άρχισε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής αποτελώντας σημαντικό κέντρο διεξαγωγής του εμπορίου από την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Από την έκθεση με τις τέσσερις ενότητες που θα συστήσει την κωπηλάτιδα πόλη στο ευρύ κοινό δεν θα λείψουν οι εκτενείς αναφορές στα δημόσια και τα ιδιωτικά κτίρια, την καθημερινή ζωή, αλλά και την πλούσια θρησκευτική ζωή της πόλης- πέρα από τον πολιούχο Απόλλωνα δαφνηφόρο υπήρχαν ιερά της Αθηνάς, της Αρτέμιδος, της Δήμητρας και της Ίσιδας- και τα ταφικά έθιμα.

Για τον σκοπό αυτό θα επιστρατευθούν ευρήματα όχι μόνο από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της Ερέτριας, αλλά και των Μουσείων Χαλκίδας, Ολυμπίας, Σάμου, Νομισματικό, Μπενάκη και τα Μusei Capitolini της Ρώμης, μαζί με μακέτες σημαντικών κτιρίων, υδατογραφίες με σκηνές καθημερινότητας και βίντεο, μέσα από τα οποία οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν τη σύγχρονη πόλη με τα αρχαιολογικά κατάλοιπα.

Πηγή: άρθρο - Τα Νέα (30.03.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου