Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Εκθεση στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας

Η περιοδική έκθεση με τίτλο «Εκ των… υπό την ρίζαν δένδρου ευρεθέντων. Αρχαίοι Ελληνικοί θησαυροί στο Νομισματικό Μουσείο» εγκαινιάστηκε στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας, από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Η θεματική αυτή έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, εστιάζει στην αποταμίευση σε καιρούς που δεν υπήρχαν τραπεζικά συστήματα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 21 αρχαίοι ελληνικοί νομισματικοί θησαυροί (χρονολογούμενοι από τον 5ο - 1ο π.Χ. αιώνα), που ήταν κρυμμένοι μέσα σε τοίχους, κάτω από δάπεδα, σε σπηλιές, θαμμένοι σε μυστικά σημεία, οι οποίοι συσχετίζονται με ιστορικά γεγονότα και παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για το φαινόμενο του αποθησαυρισμού και της νομισματικής κυκλοφορίας στον Ελλαδικό χώρο. Η έκθεση φιλοδοξεί να καταδείξει τις πιθανές αιτίες απόκρυψης τους, τις συνθήκες εύρεσης τους, καθώς και τους πιθανούς αρχικούς ιδιοκτήτες τους.

Τα νομίσματα προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου, που περιλαμβάνουν 3.644 αρχαία νομίσματα από ήλεκτρο, χρυσό, ασήμι, χαλκό και υπόχαλκο. Την έκθεση πλαισιώνουν δύο θησαυροί από την Θήβα και την Επίδαυρο, προσωρινά δάνεια από την Δ' και την Θ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με 549 νομίσματα και 498 κοσμήματα.

Πηγή: άρθρο - Η Καθημερινή (19.04.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου