Για κάποιους οι φιλίες μεταξύ ανδρών είναι πιο δυνατές, ενώ οι γυναίκες είναι ανταγωνιστικές με τις φίλες τους. Για άλλους οι γυναικείες φιλίες είναι πιο ουσιαστικές επειδή το λεγόμενο ασθενές φύλο δεν φοβάται να δείξει τα συναισθήματά του.
Ωστόσο, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι γυναίκες και άνδρες έχουν πολλά κοινά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη φιλία και οι διαφορές που υπάρχουν δεν καθιστούν κανένα από τα δύο φύλα «καλύτερο» στις φιλικές σχέσεις.
Οπως επισημαίνει η ψυχολόγος κ. Αλεξάνδρα Καππάτου, «η διαφορά βρίσκεται στο μοντέλο λειτουργίας. Δηλαδή, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη άνεση έκφρασης. Εχουν ροπή προς τις μεγάλες αναλύσεις και συζητούν άνετα για τα προβλήματα και τα συναισθήματά τους. Οι φιλικές σχέσεις τους χτίζονται πάνω στην έννοια της υποστήριξης και της συναίσθησης. Οι άνδρες, από την άλλη, δυσκολεύονται να μιλήσουν. Ετσι, οι σχέσεις τους χτίζονται πάνω στις κοινές δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα. Θέλουν να κάνουν πράγματα μαζί, για παράδειγμα να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει συναίσθημα στο υπόβαθρο».
«Ανδρες και γυναίκες έχουν ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν ουσιαστικές και βαθιές φιλίες. Και φυσικά, είναι λανθασμένη η πεποίθηση ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί φιλία ανάμεσά τους. Είναι καθαρά θέμα ανθρώπου: ποια είναι τα κριτήρια που θέτει για την επιλογή των φίλων του και πόσο ώριμος και ικανός είναι να καλλιεργήσει τις φιλίες του», προσθέτει η κ. Καππάτου.
Παλαιότερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνδρες σε περίπτωση που τους απασχολούν κάποια ζητήματα συναισθηματικής φύσης έχουν την τάση να στρέφονται στις γυναίκες φίλες τους, στις αδερφές τους αν έχουν, στις συζύγους και τις μητέρες τους. Ωστόσο, θα επιλέξουν την ανδροπαρέα αν επιθυμούν να ξεφύγουν από το πρόβλημα και να ξεσκάσουν.
Ο κοινωνιολόγος κ. Χαράλαμπος Στέρτσος λέει ότι «οι φιλίες, όπως όλες οι ανθρώπινες σχέσεις, εξαρτώνται από τις προσμονές και τις προσδοκίες των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινωνικά στερεότυπα. Για παράδειγμα, οι ανδρικές φιλίες θεωρούνται πιο ισχυρές και ουσιαστικές. Από την άλλη, οι γυναίκες που παντρεύονται συχνά ξεχνούν τις φίλες τους. Αυτά βέβαια δεν επιβεβαιώνονται ερευνητικά, είναι απλώς πεποιθήσεις που διαμορφώνει κάποιος ανάλογα με την προσωπική του εμπειρία». Η κ. Καππάτου τονίζει ότι «οι φιλικές σχέσεις που αναπτύσσουν τα φύλα διαμορφώνονται από στερεότυπα ρόλων, στα οποία εκτίθενται από την παιδική τους ηλικία. Δηλαδή, ο άνδρας από μικρός μαθαίνει ότι πρέπει να είναι δυνατός και η έκφραση συναισθημάτων είναι αδυναμία. Η γυναίκα, από την άλλη, θεωρείται δεδομένο ότι είναι ευαίσθητη και, άρα, είναι λογικό να νιώθει μεγαλύτερη άνεση στην έκφραση».
Περισσότερα στο άρθρο των Νέων (14.04.2010).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου