Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ο χαμένος κρίκος στην εξέλιξη του ανθρώπου

Σε σπήλαιο της Νότιας Αφρικής εντοπίστηκε σχεδόν ολόκληρος και καλοδιατηρημένος σκελετός ενός αγνώστου ως σήμερα είδους ανθρωποειδούς, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών ήταν ένα ενδιάμεσο είδος ανάμεσα στους διαφόρους ανθρωποειδείς πιθήκους και στους πρώιμους ανθρώπους. Ο σκελετός ανήκει σε ένα μικρό παιδί και εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, συγκεκριμένα στο σπήλαιο Μαλάπα.

Η περιοχή όπου βρίσκεται το σπήλαιο, λίγο έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ, έχει χαρακτηριστεί «Το Λίκνο της Ανθρωπότητας» εξαιτίας πολλών και σημαντικών αναλόγων ευρημάτων. Δίπλα στον σκελετό εντοπίστηκαν και άλλα οστά που πιθανώς ανήκουν, και αυτά, σε μέλη του συγκεκριμένου είδους. «Πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη όχι μόνο εξαιτίας της παλαιότητας του σκελετού αλλά επειδή είναι ολόκληρος, ενώ συνήθως οι παλαιοανθρωπολόγοι πρέπει να αρκεστούν σε μερικά δόντια ή σε ένα κομμάτι κρανίου» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Daily Τelegraph» ο επιφανής ανατόμος και ανθρωπολόγος Φίλιπ Τομπάιας, ο οποίος το 1964 ήταν ένας από τους τρεις επι στήμονες που αναγνώρισαν ένα από τα πρώτα εξελιγμένα είδη ανθρώπων, τον Ηomo habilis, ο οποίος θεωρείται πλέον το παλαιότερο χρονολογικά είδος του γένους Ηomo (του ανθρώπου). Υ πολογίζεται ότι το μικρό παιδί έζησε πριν από δύο εκατομμύρια έτη, σε χρονική περίοδο που θεωρείται κομβική στην εξέλιξη του ανθρώπου αφού οι μακρινοί μας πρόγονοι άρχισαν να περπατούν όρθιοι, να αποκτούν μεγαλύτερο εγκέφαλο, να χρησιμοποιούν εργαλεία και να αναπτύσσουν την ικανότητα της ομιλίας.

Γι΄ αυτό και οι επιστήμονες κρίνουν ότι η νέα ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική και είναι πιθανό να οδηγήσει στο να ξαναγραφτεί η ανθρώπινη προϊστορία, συμπληρώνοντας κρίσιμα κενά που υπήρχαν ως τώρα στην εξέλιξη των ανθρώπου.

Πηγή: άρθρο - Το  Βήμα (07.04.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου