Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Ο πιο ζεστός χειμώνας

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά άνθισαν φέτος τα λουλούδια, οι αρκούδες είχαν αϋπνίες, ενώ οι διαχειριστές των πολυκατοικιών έβλεπαν με ανακούφιση τα έξοδα για το πετρέλαιο να πέφτουν, συγκριτικά και αναλογικά με άλλες χρονιές, θεαματικά. Αυτό που οι περισσότεροι βιώσαμε εμπειρικά –από τον Μάρτιο... με το φανελάκι– επιβεβαιώνεται πλήρως και από τα στοιχεία επιστημόνων: φέτος, η Αθήνα έζησε τον θερμότερο χειμώνα των τελευταίων 110 ετών, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας καταγράφηκαν θερμοκρασίες που έφτασαν έως και τους 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον συνήθη μέσο όρο. Για παράδειγμα, την Πρωτοχρονιά στο Ηράκλειο της Κρήτης σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί χειμώνα, όταν ο υδράργυρος άγγιξε τους 29,8 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο μέσος όρος θερμοκρασίας του χειμώνα που διανύσαμε ήταν ο υψηλότερος από το 1900, απ’ όταν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία, αναφέρει την «Κ» ο κ. Χάρης Καπεζίδης, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Παράλληλα, είναι ο τρίτος θερμότερος χειμώνας των τελευταίων ετών όσον αφορά τη μέση ανώτερη θερμοκρασία, σύμφωνα με στοιχεία που κατέγραψαν οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος και Βάσω Κοτρώνη. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε Αττική και Κρήτη, ωστόσο, «και στη Βόρεια Ελλάδα ο χειμώνας ήταν από τους πιο θερμούς μέχρι σήμερα. Στις περιοχές της Μακεδονίας καταγράφηκαν θερμοκρασίες 3-5 βαθμούς υψηλότερες από τον μέσο όρο. Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν και σε Θεσσαλία και Θράκη», προσθέτει στην «Κ» ο κ. Μιχάλης Σιούτης, διευθυντής του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Οι ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, εκτός από κάποιες «αρρυθμίες» στη Φύση, δεν φαίνεται να προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή. Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες αποφεύγουν να κάνουν άμεσα λόγο για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αυτό διαφαίνεται από τη συχνότητα των «θερμών χειμώνων» τα τελευταία χρόνια. «Το γεγονός ότι είχαμε τον θερμότερο χειμώνα των τελευταίων 110 ετών μπορεί κανείς να το αποδώσει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στις συνολικότερες πλανητικές μεταβολές. Το αν ισχύει κάτι τέτοιο θα φανεί από ’δω και στο εξής και δη από τη συχνότητα των θερμών χειμώνων που θα καταγραφούν», σημειώνει ο κ. Καπεζίδης. Την ίδια άποψη εκφράζει και ο κ. Ζιακόπουλος, ο οποίος προσθέτει πως οι θερμοί χειμώνες, σε συνδυασμό με την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή μάς χτυπάει την πόρτα. «Δεν μπορεί όλα αυτά τα φαινόμενα να αποδίδονται στην τυχαιότητα, καθώς διαφαίνεται μια αλλαγή πέραν της φυσικής μεταβλητότητας του κλίματος. Κάποιοι σκεπτικιστές ισχυρίζονται ότι αυτό δεν συμβαίνει. Εμείς, ωστόσο, όσο σκεπτικιστές κι αν είμαστε, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο από τη στιγμή που όλα τα επιστημονικά δεδομένα μάς οδηγούν σε αυτό. Οφείλουμε να το πούμε. Εξάλλου, όταν αναφερόμαστε στο κλίμα, δεν μπορούμε να περιμένουμε να πειστούν όλοι οι σκεπτικιστές πως κάτι πάει στραβά», καταλήγει ο κ. Ζιακόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της Καθημερινής (18.04.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου