Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία, διαπιστώνουν Έλληνες γιατροί

Αισθητή αύξηση των ασθενών που, λόγω οικονομικής κρίσης, καταλήγουν στα ιατρεία παθολόγων, δερματολόγων και ψυχιάτρων, καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Τα συμπτώματα, τις περισσότερες φορές, είναι κοινά: δύσπνοια, τσιμπήματα στην καρδιά, ταχυκαρδία και εφίδρωση, πονοκέφαλοι και εκζέματα.

Στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» παρατηρείται έξαρση που φτάνει το 5%- 8% σε εκείνες τις δερματικές παθήσεις που πυροδοτούνται σε περιόδους έντονου στρες. «Η προσέλευση των ασθενών με ενδογενή εκζέματα- για παράδειγμα νευροδερματίτιδα ή τοπική δερματίτιδα- αλλά και εκείνων που διαγιγνώσκονται με ψωρίαση, λεύκη και γηροειδή αλωπεκία έχει αυξηθεί στα εξωτερικά ιατρεία» δηλώνει στα Νέα ο επίκουρος καθηγητής της Δερματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Σταυρόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Σταυρόπουλο, όταν οι δερματολόγοι παίρνουν ιστορικό και οι ασθενείς τους ανοίγονται, συχνά διαπιστώνουν πως πίσω από την επιδείνωση της πάθησης κρύβονται παράγοντες συναισθηματικής πίεσης.

Από την πλευρά της, η παθολόγος Ματίνα Παγώνη τονίζει ότι οι άνθρωποι που καταφτάνουν με ψυχοσωματικά συμπτώματα στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» είναι κυρίως νέοι έως 45 ετών. «Νιώθουν άρρωστοι, όταν όμως τους παίρνουμε ιστορικό, τότε διαπιστώνουμε πως έχουν περάσει ή διανύουν μία δύσκολή περίοδο».

Ο αυχένας, οι ώμοι και το κεφάλι είναι τα σημεία του σώματος που συσσωρεύουν το άγχος, όπως τονίζουν οι επιστήμονες. Και αυτό, γιατί το στρες προκαλεί ένταση και η ψυχολογική αυτή κατάσταση κάνει τους ανθρώπους να σφίγγονται. Έτσι, όμως, σύμφωνα με τον παθολόγο- κλινικό φαρμακολόγο κ. Αναστάσιο Σπαντιδέα, προκαλούνται σπασμοί στους μυς του αυχένα και στα αγγεία του κεφαλιού που έχουν ως επακόλουθο τον έντονο πόνο.

Επιπλέον, οι λεγόμενες ήπιες ψυχικές διαταραχές, όπως είναι οι κρίσεις πανικού και η κατάθλιψη, ταλαιπωρούν ολοένα και περισσότερους Έλληνες. Σύμφωνα με τον ψυχίατρο κ. Δημήτρη Πλουμπίδη, ο χρόνος αναμονής για ραντεβού ξεπερνά τον ένα μήνα στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας Βύρωνα και Καισαριανής όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν κατά μέσο όρο μία εβδομάδα.

Πηγή: Τα Νέα (16.07.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου