Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

Κριτές στις Νύχτες Πρεμιέρας

Τέσσερα σημαντικά ονόματα της κριτικής κινηματογράφου και μουσικής από ισάριθμες χώρες θα συναντηθούν εφέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-Χ (15-26 Σεπτεμβρίου), με σκοπό να κρίνουν τα καλύτερα μουσικά ντοκυμαντέρ του φεστιβάλ.

Η Λίσα Σουόρτσμπαουμ του αμερικανικού περιοδικού «Εntertainment Weekly», η Ανκε Στέρνερμποργκ της γερμανικής εφημερίδας «Suddeutsche Ζeitung», ο Δημήτριος Μαθέου της αγγλικής εφημερίδας «Τhe Guardian» και ο Ντέιβιντ Κίναν του αγγλικού μουσικού περιοδικού «Τhe Wire» θα απονείμουν την εφετινή Χρυσή Αθηνά στο καλύτερο ντοκυμαντέρ του τμήματος «Μουσική και φιλμ». Από ελληνικής πλευράς στην επιτροπή συμμετέχει ο αρχισυντάκτης της «Αthens Voice» Γιάννης Νένες.

Χρυσή Αθηνά όμως θα απονεμηθεί και σε ένα άλλο τμήμα του φεστιβάλ, το Διεθνές Διαγωνιστικό, η κριτική επιτροπή του οποίου είναι εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη καθώς δεν αποτελείται από επαγγελματίες αλλά από φοιτητές κινηματογραφικών σχολών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι νεαροί κριτές θα κρίνουν 11 πρωτότυπες και ανατρεπτικές ταινίες από όλον τον κόσμο και ταυτόχρονα θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια και εξειδικευμένα master classes. Αποστολή τους, η ανταλλαγή απόψεων και η παραγωγή κριτικής μέσα από την ανάλυση της λειτουργίας των μέσων που χρησιμοποιούν κάθε φορά οι κινηματογραφικοί δημιουργοί.

Πηγή: Το Βήμα (29.07.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου