Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Κάθε λιμάνι και έκθεση

Η τέχνη παραθερίζει και προσκαλεί τους επισκέπτες πολλών αγαπημένων προορισμών, μετά την καθιερωμένη βουτιά τους στη θάλασσα, να κάνουν μια βόλτα από γκαλερί και λοιπούς χώρους. Πολύχρωμα μοτίβα, έργα εμπνευσμένα από την ανεμελιά του καλοκαιριού, σημαντικά ονόματα αλλά και νέοι δημιουργοί στήνουν και εφέτος εικαστικές... παγίδες αποδεικνύοντας ότι ένα ανήσυχο μάτι που αρέσκεται στο να βλέπει όμορφα πράγματα δεν πρέπει να τεμπελιάζει όταν το ημερολόγιο γράφει «Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος».

Κεφαλλονιά

«Γλυπτά στον κήπο» τιτλοφορείται η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 31 Ιουλίου στον Βοτανικό Κήπο Κεφαλλονιάς, ένα δημιούργημα του Ιδρύματος Φωκά-Κοσμετάτου στο Αργοστόλι. Ελληνες καλλιτέχνες, ορισμένοι της Διασποράς, παρεμβαίνουν με τα υπαίθρια έργα τους στο τοπίο που αναδεικνύει και διατηρεί την επτανησιακή χλωρίδα. Συμμετέχουν οιΚώστας Βαρώτσος, Ερση Βενετσάνου, Στέλιος Διαμαντάκης, Στέργιος Στάμος, Αφροδίτη Λίτη, Φίλιππος Τσιάρας, Μαρκ Χατζηπατέραςκ.ά. Ως τις 31 Αυγούστου.

Υδρα

Ο εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην Υδρα εγκαινιάστηκε από τον συλλέκτηΔάκη Ιωάννουτο 2009 με την έκθεση «Βlood of Τwo» τωνΜάθιου Μπάρνι και Ελίζαμπεθ Πέιτον . Στεγάζεται στα παλιά σφαγεία του νησιού, μυστηριώδης και φορτισμένος με πληθώρα συνειρμών. Εφέτος φιλοξενεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου το τρισδιάστατο έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνηΜαουρίτσιο Κατελάν «WΕ».

Μύκονος

Η αίθουσα τέχνης Κapopoulos Fine Αrts στη Μύκονο φιλοξενεί ως τις 20 Ιουλίου τη νουάρ αισθητικής έκθεση κόμικς τουΧρήστου Αντωναρόπουλου.Ο καλλιτέχνης προσδίδει κινηματογραφική χροιά στα έργα του, καθώς αναπαριστά αστέρες όπως ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, ηΛορίν Μπακόλ, οΕλβις Πρίσλεϊαλλά και μεταγενέστεροι, όπως ο Μπραντ Πιτ και οΤομ Κρουζ, να συχνάζουν σε ατμοσφαιρικά μπαρ, να συνωμοτούν σε σκοτεινές προβλήτες λιμανιών δίπλα σε πολυτελή αυτοκίνητα και μοιραίες γυναίκες.

Από τις 24 Ιουλίου και ως τις 3 Αυγούστου παίρνει σκυτάλη, στον ίδιο χώρο, η κοινή έκθεση τωνΜπενουά Παρέ και Ανδρέα Ψαράκου . Τα πολύχρωμα κόμικς του πρώτου συναντούν τα εξίσου ζωηρά μικρογλυπτά του δεύτερου.

Σίφνος

Η έκθεση «Νέα Αποκτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης 1992-2010, μέρος δεύτερο: Αφαίρεση-νέες τάσεις» φιλοξενείται στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου στη Σίφνο από τις 28 Ιουλίου ως τις 5 Σεπτεμβρίου. Πολλοί και σημαντικοί καλλιτέχνες απαρτίζουν αυτό το μικρό πανόραμα της αφαίρεσης, της μινιμαλιστικής αντίληψης και των νέων αναζητήσεων. Εργα τωνΤσίγκου, Μαλτέζου, Βακαλό, Πράσινου, Δανιήλ, Δεκουλάκου, Τέτση, Μυταρά, Ακριθάκη, Αβραμίδηκ.ά. αναδεικνύουν ένα σημαντικό κομμάτι της εικαστικής μας παράδοσης.

Αμοργός

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος στη Λόζα της Χώρας Αμοργού φιλοξενεί από τις 14 ως τις 31 Αυγούστου την έκθεση ζωγραφικής «Flowers for the ladies» της ΒελγίδαςΣάντρα Μπέρτενκαι τουΓιάννη Ζαγοριανάκου. Η Μπέρτεν δημιουργεί έναν πλούσιο και εξωτικό κόσμο γεμάτο από φύλλα, δέντρα, λουλούδια, ζουζούνια και κυρίως χρώματα. Οσο για τον Ζαγοριανάκο, επιλέγει τη γυναικεία μορφή για να παίξει, όπως λέει και ο ίδιος, με τα δικά του χρώματα. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ηΜαρίνα Κοριολάνο-Λυκουρέζου.

Αστυπάλαια

Η ζωγράφος Κάτια Βαρβάκη εκθέτει εφέτος στην Αστυπάλαια από τις 25 Ιουλίου ως τις 25 Αυγούστου. Υπό τον τίτλο «Summer Τrees» δημιούργησε ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο (μπαρ-καφέ «Αρχιπέλαγος» στη Χώρα της Αστυπάλαιας) 20 έργα μεικτής τεχνικής. Καλοκαιρινά, ονειρικά και παραμυθένια δέντρα παρουσιάζονται εδώ συμβολικά, ως αυτόνομοι οργανισμοί που αγαπούν, νιώθουν, προστατεύουν. Ο χώρος της έκθεσης είναι στην ουσία ένα παραδοσιακό σπίτι με θέα στο κάστρο και στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Πηγή: Το Βήμα (16.07.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου