Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Η κρίση πλήττει και τους μετανάστες

Η οικονομική κρίση δείχνει ιδιαίτερη «προτίμηση» στους μετανάστες. Αυτό προκύπτει από την εφετινή ειδική έκθεση του ΟΟΣΑ, «Μigration Οutlook 2010», η οποία διαπιστώνει υψηλή αύξηση της ανεργίας και μείωση της σταθερής απασχόλησης στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς. Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τη χώρα μας ο διεθνής οργανισμός προβλέπει μείωση της μεταναστευτικής κίνησης προς την Ελλάδα, με παράλληλη «έξοδο» από την εργασία αρκετών χιλιάδων μεταναστών, η οποία ήδη αποτυπώνεται στην αύξηση των εισιτηρίων χωρίς επιστροφή αρκετών αλλοδαπών που ζούσαν και εργάζονταν στην Ελλάδα.

Μάλιστα, όπως διαπιστώνεται από τον συσχετισμό των στοιχείων του ΟΟΣΑ, αν αυτά τα σενάρια επαληθευθούν, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρώτη φορά το ενδεχόμενο μείωσης του πληθυσμού καθώς οι παράγοντες που συνέβαλαν στο θετικό πρόσημο του δημογραφικού είναι οι μετανάστες. Αυτή είναι η πραγματικότητα καθώς στη χώρα μας οι μετανάστες αύξησαν κατά 90% τον πληθυσμό μεταξύ των ετών 2002- 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού.

«Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική δυναμική για την κινητοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού αναφορικά με την ικανοποίηση των αναγκών σε, τουλάχιστον, κάποιους κλάδους της οικονομίας» σημειώνεται στην έρευνα. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, όσο θα αποσύρεται από την εργασία η μεταπολεμική γενιά τόσο θα καθίσταται δυσκολότερη η αναπλήρωση των μελών της στην αγορά εργασίας.

Η στασιμότητα ή η συρρίκνωση των οικονομικών των χωρών του ΟΟΣΑ αποτυπώνεται γλαφυρά στα στοιχεία της έρευνας. Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι μεταξύ 2010 - 2020 η αύξηση του πληθυσμού που βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία θα αγγίξει το 1,9%, όταν την προηγούμενη δεκαετία ξεπερνούσε το 8,6%. Ετσι, προβλέπεται ότι η χώρα μας θα παρουσιάσει μείωση στον μεταναστευτικό πληθυσμό, αλλά και συρρίκνωση της ανάπτυξης.

Οπως τονίζει η έρευνα στις περισσότερες χώρες οι γηγενείς και οι αλλοδαποί εργαζόμενοι ακολουθούν διαφορετικές τάσεις και φαίνεται ότι ανταποκρίνονται διαφορετικά στην επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας. Ωστόσο σημειώνεται ότι παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις η ανεργία αυξάνεται και στις περισσότερες περιπτώσεις κατέχει ηγεμονικό ρόλο για την ερμηνεία της συρρίκνωσης της συνολικής εργασίας. Ειδικότερα από την έρευνα προκύπτει ότι οι μετανάστριες επλήγησαν από την κρίση λιγότερο από ό,τι οι μετανάστες, κυρίως διότι οι δεύτεροι υπερεκπροσωπούνται σε προβληματικούς πλέον κλάδους, όπως αυτός της οικοδομής.

Επίσης, στην έκθεση γίνεται μνεία για τις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης στη νεολαία καθώς, όπως εκτιμάται, ακόμη και προ της ύφεσης η είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας δεν ήταν εύκολη. Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν κα για τους νέους μετανάστες καθώς οι έρευνες του οργανισμού δείχνουν ότι έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να τεθούν εκτός αγοράς εργασίας. Ο ΟΟΣΑ προτείνει να καταστεί προτεραιότητα η αντιμετώπιση του προβλήματος, μέσω κάποιας δέσμης μέτρων, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της μη ενσωμάτωσης της εν λόγω ομάδας στην αγορά εργασίας, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στιγματισμό και κοινωνική αναταραχή.

Ενας από τους βασικότερους λόγους που εξηγούν το φαινόμενο είναι οι ελλείψεις σε επαγγελματικά εφόδια των νέων μεταναστών, σε σύγκριση πάντοτε με τους γηγενείς συνομηλίκους τους. Αλλωστε η κρίση κατέδειξε ότι οι μεσαίων ικανοτήτων εργαζόμενοι υπέστησαν πολλαπλάσιες απώλειες θέσεων εργασίας από ό,τι οι έχοντες υψηλότερη κατάρτιση. «Οι μεταναστευτικές ομάδες που αντιμετώπιζαν περισσότερες δυσκολίες στην ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας είναι γενικώς πιο εκτεθειμένες στην αποδυνάμωση της ζήτησης» σχολιάζεται.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, η χώρα μας κατέχει την πανευρωπαϊκή πρωτιά στην αύξηση της μερικής απασχόλησης των μεταναστών. «Οι μετανάστες συγκαταλέγονται σε εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επιδείνωσης της αγοράς εργασίας» καταγράφεται στην έκθεση, η οποία συνδέει το εν λόγω φαινόμενο με την περικοπή θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Πηγή: Το Βήμα (13.07.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου