Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

«Προμηθέας» τρίτος και σύγχρονος

Απόλυτα προσαρμοσμένος στο σήμερα είναι ο «Προμηθέας Δεσμώτης» που παρουσιάζει ο Θόδωρος Τερζόπουλος στην Ελευσίνα, σε συνεργασία με τον Γιάννη Κουνέλλη, σε μια παράσταση που ενώνει έναν μύθο, τρεις χώρες και τρεις γλώσσες. Μέσα στο Παλαιό Ελαιουργείο ο έλληνας διεθνής εικαστικός στήνει έναν κατακλυσμό από πέτρες: χιλιάδες πέτρες παραπέμπουν ευθέως στον Καύκασο, στον Δία, στο άπειρο και μεταθέτουν την πλοκή του έργου στη σύγχρονη εποχή.

«Το πάω στα άκρα» λέει ο σκηνοθέτης με αφορμή όλα όσα συμβαίνουν σήμερα γύρω μας και καταπιάνεται για τρίτη φορά με την αισχύλεια τραγωδία- η πρώτη ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 και η δεύτερη προ διετίας. «Ο Προμηθέας δεν είναι πλέον αυτός που ηττήθηκε, δεν είναι ο ηττημένος στον Καύκασο, δεν είναι ο πυρφόρος και αλυσοδεμένος. Είναι μανιακός, επιθετικός και διεκδικητικός». Ξεβρασμένα πτώματα και όχι κοπέλες με πέταλα οι Ωκεανίδες μπερδεύονται με μορφές της καθημερινότητας, της ελληνικής και της διεθνούς: δολοφόνοι και δολοφονημένοι, μετανάστες, σκουπίδια, όλοι και όλα γύρω αποκτούν συνείδηση και από το μηδέν μετατρέπονται σε Προ μηθείς σύγχρονους, σημερινούς. «Οσο για την Ηώ», προσθέτει, «δεν είναι το κοριτσάκι που ξέρουμε. Είναι μια κυνηγημένη από τις ανατολικές χώρες γυναίκα, μια γυναίκα χωρίς άδεια παραμονής, χωρίς πράσινη κάρτα, που την κυνηγούν οι διωκτικές αρχές και βρίσκει άσυλο στον Προμηθέα». Και συμπληρώνει ότι σε αυτή την απόλυτη προσαρμογή η παράστασή του παίρνει «σιγά σιγά και άθελά μουτη μορφή διαδήλωσης, σαν ένα μανιφέστο, μια απευθείας-direct παράστασηπρόταση».

Με πολυπολιτισμικό θίασο το θέατρο Αττις συνδυάζει έλληνες, τούρκους και γερμανούς ηθοποιούς, ενώ τις μεταφράσεις υπογράφουν η Ελένη Βαροπούλου, ο Χάινερ Μύλερ και ο Sabahattin Εyuboglu. Οσο για τη διανομή, ο Προμηθέας είναι τούρκος ηθοποιός, το Κράτος και η Βία Γερμανοί και ο Ηφαιστος Ελληνας.

Πρώτα ήταν ο τελεστικός «Προμηθέας Δεσμώτης», μια παράσταση που έκανε πρεμιέρα στην Ιταλία (Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, Μονταλτσίνο, Τοσκάνη), στις 27 Μαΐου 1995, σε μετάφραση Παναγιώτη Μουλλά, και με τον Τάσο Δήμα στον επώνυμο ρόλο. Με τους όρους της τραγωδίας, όπως τη δουλεύει το θέατρο Αττις, ο Θόδωρος Τερζόπουλος επεξεργάστηκε το κείμενο και περιόδευσε ανά τον κόσμο (Τουρκία, Ισπανία, Αυστρία, Σουηδία, Ρωσία, Βοσνία, Ινδία, Αλβανία, Γαλλία) και στην Ελλάδα (Χανιά, Πάτρα, Δελφοί, ΑθήναΑττις, Αργος, Ηράκλειο, Ελευσίνα, Ζεφύρι, Σπέτσες).

Πέρασαν δεκατρία χρόνια ακριβώς και στις 27 Μαΐου 2008 στο Πεκίνο δόθηκε η πρώτη παράσταση της δεύτερης εκδοχής (στο Νorth Τheatre της Κεντρικής Ακαδημίας Θεάτρου) με κινέζους ηθοποιούς. Η ματιά του σκηνοθέτη ήταν διαφορετική: «Ηθελα να δω τη συλλογική και την κοινωνική πραγματικότητα, γι΄ αυτό και ήταν δώδεκα οι Προμηθείς σε μια φυλακή- ο καθένας με το νούμερό του».

«Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου από το θέατρο Αττις, την Παρασκευή και το Σάββατο (9-10/7) στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στις 21.00. Στην ελληνική, στη γερμανική και στην τουρκική γλώσσα, με ελληνικούς υπέρτιτλους. Πληροφορίες στο τηλ. 210 3272.000. Εισιτήρια 20-10 ευρώ.

Πηγή: Το Βήμα (08.07.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου