Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010

«Στην Ασία οι περισσότεροι φτωχοί του κόσμου» λέει ο ΟΗΕ

Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας κατοικεί στη νότια Ασία και μόλις το ένα τέταρτο στην Αφρική, σύμφωνα με ένα νέο δείκτη που κατάρτισε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο νέος δείκτης που υιοθετεί ο ΟΗΕ ανατρέπει την κρατούσα αντίληψη για την παγκόσμια φτώχεια, που ήθελε τους περισσότερους φτωχούς να ζουν στην υποσαχάρεια Αφρική. Ο "Πολυδιάστατος Δείκτης Φτώχειας" (Multidimensional Poverty Index)- MPI - συνθέτει στατιστικά στοιχεία από 104 χώρες που έχουν 5,2 δις κατοίκους, δηλαδή το 78% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία αποκαλύπτεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έχει φθάσει το 1,7 δισ., και όχι το 1,3 δισ., όπως υπολογιζόταν με βάση τον δείκτη ανθρώπινης φτώχειας, που αποτελούσε ως σήμερα βασικό εργαλείο αποτίμησης του προβλήματος. Επίσης όπως φαίνεται από τα νέα στοιχεία 8 ινδικά κρατίδια έχουν περισσότερους φτωχούς από ότι οι 26 φτωχότερες χώρες της Αφρικής. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι σε αυτά τα κρατίδια ο αριθμός των φτωχών ανέρχεται στα 421 εκατομμύρια, ενώ στα φτωχότερα κράτη της Αφρικής ο αντίστοιχος αριθμός των φτωχών εκτιμάται στα 410.

Ο MPI αναπτύχθηκε από το Κέντρο Οικονομικής Έρευνας για την Διεθνή Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Επίσης σύμφωνα με τους ανθρώπους που το σχεδίαζαν, βασίζεται σε υπολογισμούς με βάση περισσότερους παράγοντες από τον δείκτη ανθρώπινης φτώχειας, που είχε δημιουργηθεί το 1997 και πρόκειται να αντικαταστήσει.

Τα στοιχεία που λαμβάνει υπόψιν του βασίζονται σε δεδομένα όπως η μόρφωση, η υγεία, το εισόδημα, η πρόσβαση σε καύσιμα για το μαγείρεμα, η ηλεκτροδότηση, η επάρκεια της τροφής, η υγιεινή κ.ά.

"Ο MPI μας επιτρέπει να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα της φτώχειας από ό,τι η παραδοσιακή συνταγή της αποτίμησης του ημερήσιου εισοδήματος σε δολάρια", εκτίμησε η Τζένι Κλούγκμαν, διευθύντρια του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

Έτσι, σύμφωνα με τον MPI, το 64,5% των κατοίκων της υποσαχάρειας Αφρικής και το 55% των κατοίκων της νότιας Ασίας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας--αριθμοί κατά πολύ υψηλότεροι από εκείνους που προέκυπταν βάσει του προηγούμενου δείκτη.

Με βάση τον παλιό δείκτη τα δυο τρία των Νιγηριανών έχουν ανεπαρκές εισόδημα, αλλά με βάση τα νέα κριτήρια, το 93% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο νέος δείκτης θα χρησιμοποιηθεί στην 20ή έκθεση του UNDP που θα δημοσιευθεί τον Οκτώβριο, αλλά μέρος των δεδομένων είναι διαθέσιμα ήδη μέσω του διαδικτύου, στους ιστοτόπους των ειδικών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης (www.ophi.org.uk) και του UNDP (www.undp.org). Ο MPI χρησιμοποιείται ήδη για στατιστικές μετρήσεις σε Μεξικό, Κολομβία και Κίνα, που τον έχουν καταστήσει δείκτη αναφοράς όσον αφορά κοινωνικοοικονομικές μετρήσεις.

Πηγή: Ελευθεροτυπία (14.07.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου