Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Η εικόνα του Σύμπαντος ολοκληρώθηκε

Το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Πλανκ, που σχεδιάστηκε για να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά του Μπιγκ Μπανγκ, δημιούργησε την πρώτη ολοκληρωμένη απεικόνιση του σύμπαντος. «Πρόκειται για έναν ανεκτίμητο θησαυρό» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΕSA). «Τα νέα δεδομένα που έχουμε συλλέξει χάρη στο τηλεσκόπιο Πλανκ θα βοηθήσουν σημαντικά στην εξέλιξη της αστρονομίας».

H ολοκληρωμένη εικόνα του σύμπαντος, που πλέον διαθέτουν στα χέρια τους οι αστρονόμοι, δημιουργήθηκε κομμάτι κομμάτι από το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο, που τέθηκε σε τροχιά τον Μάιο του 2009 και το κόστος κατασκευής του υπερέβη τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Το τηλεσκόπιο σχεδιάστηκε κατά τρόπο ώστε να είναι δυνατή η ανίχνευση ακτινοβολίας στο τμήμα του φάσματος των μικροκυμάτων. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν ένδειξη της γέννησης και του θανάτου τόσο αστέρων όσο και ολόκληρων γαλαξιών, ενώ υποδεικνύουν ό,τι απέμεινε από το Μπιγκ Μπανγκ, δηλαδή, από τη γέννηση του σύμπαντος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Η αρχέγονη ενέργεια ανιχνεύεται σε ολόκληρο το ουράνιο στερέωμα.

Οι επιστήμονες, για να μπορέσουν να την εντοπίσουν στην πρώτη απεικόνιση του ουράνιου στερεώματος αναγκάστηκαν να απαλείψουν τον λεγόμενο «θόρυβο υπόβαθρου», να «καθαρίσουν την εικόνα από την επίδραση που είχε ο δικός μας Γαλαξίας», αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

«Ανοίξαμε τον δρόμο που οδηγεί σ’ ένα πραγματικό επιστημονικό Ελντοράντο όπου οι αστρονόμοι θα αναζητήσουν τα δικά τους ψήγματα χρυσού, με τα οποία θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς γεννήθηκε το Σύμπαν και πώς «λειτουργεί σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Σάουθγουντ, διευθυντής του τμήματος ρομποτικής εξερεύνησης του ευρωπαϊκού φορέα.

«Η εικόνα και η εξαιρετική της ποιότητα οφείλονται στους μηχανικούς που κατασκεύασαν και στη συνέχεια χειρίστηκαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Πλανκ. Τώρα, επιτέλους, μπορούμε να συλλέξουμε τους καρπούς των κόπων μας» κατέληξε ο δρ Σάουθγουντ. Οταν ολοκληρωθεί η αποστολή του Πλανκ, το 2012, το διαστημικό τηλεσκόπιο θα έχει ολοκληρώσει τέσσερις απεικονίσεις του ουράνιου στερεώματος.

Επίσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ισχύει σήμερα, τα νέα δεδομένα για το Μπιγκ Μπανγκ θα δοθούν στη δημοσιότητα το 2012.

To διαστημικό τηλεσκόπιο έλαβε το όνομά του από τον Μαξ Πλανκ (1857 - 1947), τον Γερμανό νομπελίστα φυσικό, ο οποίος σήμερα θεωρείται πατέρας της κβαντικής θεωρίας

Πηγή: Η Καθημερινή (06.07.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου