Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Νέα γνήσια χειρόγραφα του Κ. Καραθεοδωρή στο ομώνυμο μουσείο

Την αλληλογραφία του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή με δύο μεγάλους Έλληνες μαθηματικούς του 20ού αιώνα, τον Χρήστο Παπακυριακόπουλο και τον Δημήτρη Κάππο, απέκτησε το Μουσείο Καραθεοδωρή. Πρόκειται για δέκα επιστολές, γνήσια χειρόγραφα του κορυφαίου Έλληνα μαθηματικού προς τους δύο άλλους επιστήμονες, οι οποίες χρονολογούνται από το 1937 έως το 1943 και είναι γραμμένες στα ελληνικά, εκτός από μία που είναι γραμμένη στα γερμανικά. Τα χειρόγραφα αποκτήθηκαν σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τον Ιούνιο, μετά από χορηγία της Π. Βαγιωνή, έναντι του ποσού των 3.600 ευρώ.

Ύστερα από καταγραφή των επιστολών από το Μουσείο, προκύπτει ότι οι τρεις μαθηματικοί ανταλλάσσουν επιστημονικές απόψεις και κριτικές πάνω σε εργασίες μαθηματικών (τις οποίες ήδη διαθέτει το Μουσείο Καραθεοδωρή), όπως για τις πραγματικές συναρτήσεις σωμάτων, θέματα ελλειπτικών καμπύλων και τοπολογίας.
«Πέρα από το επιστημονικό κομμάτι, στις επιστολές διακρίνει κανείς το υψηλό επίπεδο γνώσεων, αλλά και γνωριμιών που είχαν οι μαθηματικοί με κορυφαία ονόματα της επιστήμης, με τους οποίους φαίνεται ότι επικοινωνούσαν» αναφέρει ο διευθυντής του μουσείου Κ. Καραθεοδωρή, Αθανάσιος Λιπορδέζης.

Οι επιστολές είναι γραμμένες σε τέλεια καθαρεύουσα, ενώ το ύφος αποπνέει το σεβασμό και την εκτίμηση των συνομιλητών. Ο Χρ. Παπακυριακόπουλος έφυγε το 1949 για την Αμερική, όπου πήρε τη θέση του ερευνητή, αρχικά στο φημισμένο Ινστιτούτο Προχωρημένων Σπουδών - το επιστημονικό σπίτι μεταξύ άλλων του Αϊνστάιν και του Οπενχάιμερ - και αργότερα στη Μαθηματική Σχολή του Πρίνστον, ενώ ο Δ. Κάππος έδρασε κυρίως στην Ελλάδα.

Το Μουσείο θα διαθέσει τις επιστολές για μελέτη από ερευνητές και ενδιαφερόμενους.

Πηγή: Η Καθημερινή (01.07.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου