"Επαγγελματικό πτυχίο θα μπορούν να λαμβάνουν από το ερχόμενο έτος οι Έλληνες εργαζόμενοι! Η επαγγελματική εμπειρία των εργαζομένων θα προσμετράται στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων με τα 8 επίπεδα που θα θεσμοθετήσει εντός του 2010 το υπουργείο Παιδείας στα πρότυπα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού.
Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες εργαζόμενοι κάθε κλάδου θα μπορέσουν στο μέλλον να λάβουν επίσημη κρατική πιστοποίηση για τις γνώσεις που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου, η οποία θα αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα αποκτήσουν δηλαδή ένα είδος πιστοποιητικού ισοδύναμου με επαγγελματικό πτυχίο, που θα τους κατατάσσει σε κάποιο από τα 8 επίπεδα (το 8 ισοδυναμεί με διδακτορικό, το 7 με μεταπτυχιακό και το 6 με πανεπιστημιακό πτυχίο) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Έτσι, πολλοί εργαζόμενοι που δεν διαθέτουν πτυχία πανεπιστημίων αλλά εργάζονται για πολλά χρόνια σε θέσεις ευθύνης θα μπορέσουν να κατοχυρώσουν την επαγγελματική τους εμπειρία.
Η δημόσια διαβούλευση για τη δημιουργία του νέου θεσμού, που εντάσσεται στη διά βίου μάθηση, άρχισε χθες και θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο, προκειμένου εντός του 2010 το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων να θεσπιστεί και στη χώρα μας. Όπως τόνισε χθες η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου στη διάρκεια ημερίδας για την έναρξη της διαβούλευσης, ο νέος θεσμός στην πράξη θα λειτουργήσει ως ένας «μηχανισμός μετάφρασης» προσόντων που έχουν αποκτηθεί μέσω της τυπικής αλλά και της άτυπης εκπαίδευσης, καθώς και της επαγγελματικής εμπειρίας, και θα επιτρέπει την ευκολότερη ανάγνωση και κατανόησή τους..."
Πηγή: άρθρο στην εφημερίδα "Τα Νέα" (26.02.2010).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου