Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Στην πολύτιμη συλλογή πολιτιστικών τεκμηρίων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (KΘΒΕ) δίνεται πρόσβαση στους ερευνητές και το κοινό, μέσω της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν, μέσω των υπολογιστών που εγκαταστάθηκαν στον καλαίσθητο χώρο και των χιλιάδων ψηφιοποιημένων αρχείων της βάσης δεδομένων που εμπλουτίζεται καθημερινά, στην ιστορία του ΚΘΒΕ.

Η πρόσβαση στα πολιτιστικά τεκμήρια του θεάτρου θα γίνεται μέσα από τη Διαδραστική Εφαρμογή Ανάδειξης του Πολιτιστικού Αποθέματός του, που δημιουργήθηκε γι' αυτό τον σκοπό. Πιο συγκεκριμένα, επιτρέπεται η πρόσβαση και η αναζήτηση σε 776 παραγωγές και συμπαραγωγές του ΚΘΒΕ, από το 1961 μέχρι σήμερα, και σε 67.985 ψηφιακά αρχεία που σχετίζονται με αυτές.

Ένα μεγάλο μέρος των παραπάνω ψηφιακών συλλογών δημιουργήθηκε πριν τρία χρόνια με την Ψηφιοποίηση του Καλλιτεχνικού Αρχείου του ΚΘΒΕ. Με τη δημιουργία ωστόσο της Διαδραστικής Εφαρμογής, οι συλλογές αυτές διορθώθηκαν, εμπλουτίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νέα ενιαία βάση δεδομένων έτσι ώστε να μπορούν να προβληθούν σήμερα στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη. Επιπλέον, νέες ψηφιακές συλλογές δημιουργήθηκαν από την ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης της Δραματικής Σχολής και της Βιβλιοθήκης του Αρχείου του θεάτρου.

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του ΚΘΒΕ εμπλουτίζεται καθημερινά με νέο υλικό, καθώς ενημερώνεται ταυτόχρονα με την ιστοσελίδα του θεάτρου. Παραμένει, όμως, προσβάσιμη μόνο μέσω των ειδικών υπολογιστών στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, καθώς τα πνευματικά δικαιώματα δεν επιτρέπουν, προς το παρόν, τη διάθεση των τεκμηρίων στο Διαδίκτυο. Ένα μέρος, πάντως, των ψηφιακών συλλογών του ΚΘΒΕ που δημιουργήθηκε με την ψηφιοποίηση του Καλλιτεχνικού Αρχείου του, είναι προσβάσιμο μέσω του δικτυακού τόπου του θεάτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου