Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Ο Πειραιάς διάλεξε σχέδια για τον πύργο του

Να είναι λευκός- σαν τον πύργο της Θεσσαλονίκης«εκπέμποντας» ολόγυρα αντένες; Να μοιάζει με πολύχρωμη κυψέλη ή να είναι σαν καταρράκτης από φως και νερό; Στην πρόσκληση- και πρόκληση- για την αποκατάσταση του ψηλού κτιρίου των 22 ορόφων, το οποίο εδώ και 30 χρόνια παραμένει αναξιοποίητο στο λιμάνι του Πειραιά, δόθηκε μόλις χθες η απάντηση με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του διεθνούς διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί τον περασμένο Ιανουάριο. Δύο νέοι αρχιτέκτονες, ο Γερμανός Ματίας Χόλβιχ και ο Αμερικανός Μαρκ Κούσνερ, είναι οι νικητές και ως πιστοί του σύγχρονου δόγματος για ανακύκλωση και μετασκευή της αρχιτεκτονικής προτείνουν ένα κτίριο με οικολογικό προσανατολισμό, το οποίο μοιάζει να πάλλεται στον χώρο προσθέτοντας το στοιχείο της κίνησης.

Με ύψος 84 μέτρα- πρόκειται για το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στη χώρα- ο Πύργος φιλοδοξεί να γίνει το σημείο αναφοράς του Πειραιά, ενώ ο στόχος είναι μέσα από την ανακατασκευή των όψεών του να αναδειχθεί ως ένα από τα σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα για όλη την περιοχή. Παράλληλα πάντως ο διαγωνισμός «Πύργος Πειραιά 2010- Αλλάζοντας την (πρόσ)ΟΨΗ», που διοργανώθηκε από την εταιρεία DuΡont και το περιοδικό «GreekΑrchitects.gr», στόχευσε στην αξιοποίηση 30.000 τ.μ. σημαντικής εμπορικής αξίας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν επομένως να κατατεθούν προτάσεις οι οποίες θα αναδεικνύουν μια συνεκτική και ξεκάθαρη θέση για τον τρόπο με τον οποίο συνδιαλέγεται η μορφή του Πύργου με το αστικό τοπίο του Πειραιά, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο η νέα αυτή «όψη» συμμετέχει και διαμορφώνει εν μέρει τη σχέση του λιμανιού, ως σημαντικής εισόδου και εξόδου από την πρωτεύουσα, με το αστικό συγκρότημα της Αθήνας.

Τέσσερις ήταν τελικώς οι προτάσεις που διακρίθηκαν- στο τρίτο βραβείο υπήρξε ισοψηφία- σε σύνολο 380 που έλαβαν μέρος (949 μελετητές από 44 χώρες) στον διαγωνισμό. «Εναανοιχτό παράθυρο στην ευρηματικότητα και στην τολμηρή έκφραση, που όρισε και το περιεχόμενο των συμμετοχών αυτού του διαγωνισμού», όπως τον χαρακτήρισε χθες ο κ. Μανώλης Αναστασάκης, αρχιτέκτων, μέλος της οργανωτικής επιτροπής. «Ενας συνολικός απολογισμός των κατατεθειμένων προτάσεων οδηγείται έτσι σε συγκρίσεις περισσότερο με έργα πρωτοποριακά και ερευνητικάκαι λιγότερο με τα υλοποιημένα έργα της τρέχουσας αρχιτεκτονικής παραγωγής» πρόσθεσε.

Ολες οι συμμετοχές παρουσιάζονται σε έκθεση στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός) ως τις 27 Ιουνίου.

Πηγή: Το Βήμα (25.06.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου