Σφοδρές ηφαιστειακές εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Βόρεια Αμερική πριν από 40 εκατομμύρια χρόνια, φαίνεται πως επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα της Γης. Σύμφωνα με έρευνα ειδικών από το πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στην επιθεώρηση «Νature», τα ίχνη εκείνων των εκρήξεων είναι ακόμη και σήμερα ορατά σε πετρώματα της αμερικανικής ηπείρου, όπως στις πεδιάδες της Νεμπράσκας, τις οποίες επισκέφθηκαν οι επιστήμονες.
Εκείνες οι ηφαιστειακές εκρήξεις, όπως τονίζει ο δρ Χούιμινγκ Μπάο από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου, απελευθέρωσαν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα. Και παρά το γεγονός ότι οι φυσικές συνέπειες εκείνων των εκρήξεων, όπως ο σχηματισμός νεφών από στάχτη, είχαν βραχυπρόθεσμη επίδραση στην ατμόσφαιρα, οι χημικές συνέπειες διήρκεσαν πολύ περισσότερο επηρεάζοντας καθοριστικά το κλίμα.
Το διοξείδιο του θείου είναι ένα από τα σημαντικότερα αέρια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα ύστερα από μια ηφαιστειακή έκρηξη. Μόλις απελευθερωθεί, το αέριο αυτό οξειδώνεται και μετατρέπεται σε θειικά αερολύματα τα οποία επιβαρύνουν το περιβάλλον ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν τη στιγμή της έκρηξης.
Οι ειδικοί λένε πως οι εκρήξεις πριν από 40 εκατομμύρια χρόνια απελευθέρωσαν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του θείου απ΄ ό,τι οι εκρήξεις που συνέβησαν σε διάφορα σημεία του πλανήτη τους τελευταίους αιώνες. Και προβλέπουν ότι το ίδιο θα συμβεί όταν ξαναεκραγεί- άγνωστο πότε- το τεράστιο ηφαίστειο στο Γιέλοουστοουν στην Αμερική.
Πηγή: Τα Νέα (26.06.2010).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου