Πιο πρόθυμοι να μιλήσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους εμφανίζονται οι νεαρότεροι Κινέζοι εργαζόμενοι, σε σχέση με τους γηραιότερους προκατόχους τους., σύμφωνα με αναφορά από την Κινεζική Ομοσπονδία Συνδικάτων, η οποία έρχεται λίγο μετά από κύμα απεργιών σε εργοστάσια ξένων εταιρειών (στα οποία συμπεριλαμβάνονται εγκαταστάσεις των Toyota Motor Corp. και Honda Motor Corp.)
To συγκεκριμένο «γκρουπ» αριθμεί περίπου 100 εκατομμύρια εργαζομένους, μεταξύ 16 και 30 ετών- ένα σεβαστό ποσοστό του συνόλου (230 εκατομμύρια). Η έρευνα έγινε σε δέκα πόλεις, στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου.
Ο μέσος εργαζόμενος/η είναι 23 ετών, έχει τελειώσει τη μέση εκπαίδευση, και το 80% αυτών είναι άγαμοι/ες. Η νέα αυτή γενιά, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η γενιά «μετά τη δεκαετία του 1980» και παρουσιάζεται σαφώς πιο πρόθυμη να προβεί σε επίσημα παράπονα όταν βλέπει τα δικαιώματά της να παραβιάζονται, ενώ φοβάται πολύ λιγότερο τα «αντίποινα» των εργοδοτών από ότι οι προκάτοχοί της.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι νεαρότεροι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλύτερα τα εργασιακά και ατομικά τους δικαιώματα, και έχουν περισσότερες απαιτήσεις όσον αφορά τις δουλειές και τις αμοιβές τους, καθώς και τις ασφαλίσεις τους. Μόνο το 6,5% ανέφερε ότι θα φοβόταν να προβεί σε επίσημο παράπονο λόγω πιθανής «εκδίκησης» από πλευράς του εργοδότη. Επιπλέον, οι τακτικές και οι στρατηγικές υποβολής παραπόνων είναι πλέον πιο εξελιγμένες: αν τεθεί θέμα, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι σπεύδουν να παραπονεθούν- το αντίστοιχο ποσοστό για τους γηραιότερους είναι 28%.
Αν και η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει επέμβει, η ανησυχία αυξάνεται: ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο ζήτησε από τις εταιρείες να μεταχειρίζονται καλύτερα τους εργαζομένους τους, καθώς η συγκεκριμένη «τάση» φαίνεται να κερδίζει έδαφος.
«Είναι θέμα γενεών...οι γονείς τους ήταν πρόθυμοι να δουλεύουν μακρά ωράρια, υπό πολύ συχνά επικίνδυνες συνθήκες, καθώς δεν είχαν άλλη επιλογή...αυτό πλέον δεν ισχύει» είπε ο Τζέφρι Κρόθολ, εκπρόσωπος της China Labor Bulletin (Χονγκ Κονγκ). «Όλο και περισσότεροι από αυτούς έχουν πλέον επιλογές...έχουν περιθώριο να κάνουν διακρίσεις» συμπλήρωσε.
Πηγή: Η Καθημερινή (22.06.2010).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου