Τους δύο αντίπαλους κόσμους, των αρχαίων ελληνικών πόλεων και της περσικής αυτοκρατορίας, κατά τις παραμονές της μάχης του Μαραθώνα, τη διεξαγωγή της και τη σημασία της για τους ανθρώπους της εποχής αλλά και τον ιστορικό αντίκτυπό της σήμερα παρουσιάζει η έκθεση που οργανώνεται από το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και θα εγκαινιαστεί στις 17 Ιουνίου.
Ψηφιακές αναπαραγωγές, αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων, οπτικοακουστικό υλικό και διαδραστικές εφαρμογές χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της έκθεσης με τίτλο «Η Μάχη του Μαραθώνα: Ιστορία και Θρύλος», η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την εφετινή επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μεγάλη νίκη που κατήγαγαν οι Ελληνες κατά των Περσών ανακόπτοντας την επεκτατική πορεία τους στη Δύση. Δεν είναι διόλου τυχαίο λοιπόν ότι και στη νεώτερη εποχή ο Μαραθώνας- λέξη αναγνωρίσιμη διεθνώς- αποτελεί συνώνυμο της ανδρείας και του αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Οι επαναστατημένοι Γάλλοι προτρέπονταν να μιμηθούν την ανδρεία των Μαραθωνομάχων, ενώ ο Αδαμάντιος Κοραής στο «Σάλπισμα πολεμιστήριον» καλούσε τους Ελληνες να αξιωθούν τη δόξα του Μαραθώνα και των άλλων μηδικών πολέμων.
«Μarathon became a magic word» («ο Μαραθώνας κατέληξε να είναι μια μαγική λέξη») είχε γράψει ο λόρδος Βύρων, ενώ ο χώρος της μάχης θα μείνει στη συλλογική μνήμη των αρχαίων Ελλήνων αλλά και των λογίων, των ποιητών και των ζωγράφων ως τις ημέρες μας, ως τόπος της ανδρείας, του θαύματος και του θρύλου. Αλλά και ο θρύλος του μαραθωνοδρόμου Φειδιππίδη συγκίνησε ποιητές, επέβαλε τον μαραθώνιο ως αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στους νεότερους χρόνους και ενέπνευσε το σύγχρονο παγκόσμιο κίνημα των μαραθωνοδρομιών.
Πηγή: Το Βήμα (10.06.2010).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου