Τον λένε Βασίλη Γρηγοριάδη, είναι 32 χρόνων και ζει στη Θεσσαλονίκη. Εχει κάνει σπουδές στις τηλεπικοινωνίες (έχει μεταπτυχιακό τίτλο στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα και στην επεξεργασία ψηφιακού σήματος από το Πανεπιστήμιο του Βristol) και εργάζεται ως network engineer στο τμήμα πληροφορικής της αλυσίδας σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος. Είναι μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης και της Αction Αid. Του αρέσουν τα ταξίδια, οι πολεμικές τέχνες, η μουσική (διαθέτει προσωπικό ερασιτεχνικό στούντιο), το θέατρο (υπήρξε μέλος ερασιτεχνικού θεατρικού εργαστηρίου), η φυσική, η ψυχολογία και η διεθνής λογοτεχνία. Αν τώρα διερωτάσθε ποιος είναι ο λόγος που τον βλέπετε στις σελίδες του «ΒΗΜΑScience», η εξήγηση είναι απλή: ο Βασίλης είναι ο εφετινός νικητής του διεθνούς Famelab, του διαγωνισμού επικοινωνίας της επιστήμης ο οποίος διενεργείται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του επιστημονικού Φεστιβάλ του Τσέλτεναμ της Μ. Βρετανίας.
Εχοντας νικήσει στον εγχώριο διαγωνισμό, ο Βασίλης είχε να ανταγωνισθεί στη Μ. Βρετανία τους νικητές ένδεκα ακόμη χωρών: της Μ. Βρετανίας, της Αυστρίας, της Πορτογαλίας, της Σερβίας, της Κροατίας, της Βουλγαρίας, της Αιγύπτου, του Μαρόκου, του Ισραήλ, της Λιβύης και του Χονγκ Κονγκ. Το ζητούμενο ήταν σε τρία μόλις λεπτά να καταφέρουν να επικοινωνήσουν με εύληπτο και διασκεδαστικό τρόπο ένα σοβαρό επιστημονικό θέμα. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το πολυσχιδές των ενδιαφερόντων του Βασίλη Γρηγοριάδη υπήρξε ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματά του σε αυτόν τον διαγωνισμό. Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα, που δεν αποκαλύπτεται με την απλή παράθεση των ενδιαφερόντων του, είναι άλλο. Πρόκειται για το πάθος του και τον απολύτως μεταδοτικό ενθουσιασμό του: « Αν μου αρέσει κάτι,νομίζω ότι θα άρεσε και στους άλλους και τους το λέω », μας εξομολογήθηκε με παιδικό χαμόγελο.
Αυτή την εποχή τον ενθουσιάζει η αστρονομία (περιμένει με ανυπομονησία τις προβολές κάθε Τετάρτη και τις διαλέξεις κάθε Σάββατο στον Ομιλο Φίλων Αστρονομίας της συμπρωτεύουσας) και η δουλειά του: « Ο Βασιλόπουλος επενδύει στις νέες τεχνολογίες και μαθαίνω συνεχώς καινούργια πράγματα. Δεν βαριέμαι καθόλου » δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εχει δε ξεκάθαρες απόψεις για την επιστήμη και τη διδασκαλία της: « Εγώ στο σχολείο δεν ήμουν και τόσο καλός μαθητής.Βαριόμουν και νομίζω πως είναι πολλά τα παιδιά που βαριούνται.Αυτό είναι κρίμα,γιατί η επιστήμη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και το σχολείο δεν μας το δείχνει αυτό. Αντίθετα δε με ό,τι νομίζουμε,η επιστήμη είναι εύκολη.Είναι για όλους. Σε όλους μπορείς να μιλήσεις με απλά λόγια για ένα επιστημονικό θέμα. Αν θέλετε απόδειξη μπορείτε να μπείτε στον παρακάτω δικτυακό τόπο που ειδικεύεται σε αυτό: http://www.youtube.com/user/khanacademy».
Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα (20.06.2010).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου