Οι καπνιστές συχνά λένε ότι χρειάζονται ένα τσιγάρο για να ηρεμήσουν τα νεύρα τους, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει πως όσοι κόβουν το κάπνισμα έχουν πολύ λιγότερο χρόνιο στρες δίχως αυτό. Το εύρημα αυτό, λένε οι ερευνητές, πρέπει να δώσει στους καπνιστές την διαβεβαίωση ότι εάν κόψουν το κάπνισμα, δεν θα στερηθούν ένα σημαντικό αγχολυτικό μέσο.
Σε μελέτη με 469 καπνιστές, οι οποίοι είχαν προσπαθήσει να κόψουν το κάπνισμα έπειτα από νοσηλεία για έμφραγμα ή για εγχείρηση μπάι πας, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι έμειναν μακριά από το τσιγάρο για ένα χρόνο, είχαν μείωση στο χρόνιο στρες που ένιωθαν. Αντιθέτως, όσοι ξανάρχισαν το κάπνισμα είχαν το ίδιο στρες που είχαν και πριν από την διακοπή.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Addiction», υποστηρίζει την θεωρία ότι – σε μερικούς ανθρώπους τουλάχιστον – το κάπνισμα συμβάλλει στο χρόνιο στρες. «Οι καπνιστές συχνά βλέπουν το τσιγάρο ως ένα μέσον χειρισμού του στρες, ενώ αρκετοί πρώην καπνιστές το ξαναρχίζουν επειδή δεν αντέχουν το στρες που νιώθουν και πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να το ελέγξουν», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πήτερ Χάγιεκ, καθηγητής στην Σχολή Ιατρικής & Οδοντιατρικής του Λονδίνου. Εντούτοις, «οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι οι μη καπνιστές τείνουν να έχουν λιγότερο στρες από τους καπνιστές», προσθέτει. «Στην παρούσα μελέτη θέλαμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει συσχέτιση στους καπνιστές που το κόβουν».
Δεν είναι επακριβώς γνωστό πως σχετίζονται στρες και κάπνισμα, αλλά είναι πιθανό οι αγχώδεις άνθρωποι να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρχίσουν το κάπνισμα – και ότι αυτό, εντείνει το στρες τους, αντί να το καταπραΰνει. Από τους 469 εθελοντές της νέας μελέτης, οι περισσότεροι (το 85%) πίστευαν ότι το κάπνισμα τους βοηθάει έως ένα βαθμό να αντιμετωπίσουν το στρες. Μάλιστα, οι μισοί από αυτούς είπαν ότι το τσιγάρο τους βοηθάει «πάρα πολύ». Ολοι οι εθελοντές εισήχθησαν σε πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος. Έπειτα από έναν χρόνο, όμως, μόνο το 41% είχε κατορθώσει να παραμείνει μακριά από το τσιγάρο. Κατά μέσον όρο, οι εθελοντές αυτοί είχαν μείωση κατά 20% στα επίπεδα του στρες που είχαν αναφέρει πριν το διακόψουν. Η μείωση αυτή έμεινε αναλλοίωτη όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες, όπως η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, το πόσο κάπνιζαν παλαιότερα οι εθελοντές και το πόσο έντονο ήταν εξαρχής το στρες τους. Τα ευρήματα αυτά – λένε οι ερευνητές – υποστηρίζουν την θεωρία ότι η εξάρτηση στο τσιγάρο αποτελεί καθ’ εαυτή πηγή χρόνιου στρες.
Πηγή: Τα Νέα (16.06.2010).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου