Το σπάνιο πλούτο του λαογραφικού του αρχείου εκθέτει και πάλι, μετά από 33 χρόνια, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από την Τρίτη 8 Ιουνίου, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο υπόγειο του παλιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.
Το Λαογραφικό Μουσείο του ΑΠΘ, το πρώτο στο είδος του πανεπιστημιακό λαογραφικό μουσείο στην Ελλάδα, πρωτολειτούργησε το 1927, ένα χρόνο μετά τη σύσταση του πανεπιστημίου, και έκλεισε εσπευσμένα το 1978, εξαιτίας του μεγάλου σεισμού, οπότε τα αντικείμενα, οι συλλογές και τα αρχεία του, συσκευάστηκαν και αποθηκεύτηκαν στο νέο κτίριο της Φιλοσοφικής, όπου και έμειναν σε αφάνεια μέχρι σήμερα.
Οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν το 2008 να φέρουν και πάλι στο φως τις σημαντικές συλλογές του, σε μία μόνιμη έκθεση εντός του πανεπιστημίου, με τον τίτλο «Τα πολύτιμα της παράδοσης», την οποία θα μπορούν να επισκέπτονται ερευνητές, φοιτητές αλλά και το κοινό.
«Πρόκειται για ένα μουσείο διαφορετικό από τα άλλα, επειδή έχει χαρακτήρα διδακτικό και ερευνητικό» τόνισε η επιμελήτρια της έκθεσης και επίκουρη καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ελεονόρα Σκουτέρη - Διδασκάλου, και πρόσθεσε ότι το μουσείο δεν έχει στόχο να ανανεώνει τις συλλογές του με αγορές, παρά μόνο με δωρεές.
Οι βασικές του συλλογές συγκεντρώθηκαν από το 1927 έως το 1940. Το Λαογραφικό Μουσείο του πανεπιστημίου διαθέτει περισσότερα από 2.300 αρχειοθετημένα αντικείμενα, είτε μεμονωμένα είτε μέσα σε συλλογές, αλλά και ένα πλούσιο αρχείο περίπου 900 εργασιών (ως αδημοσίευτο υλικό) που εκπόνησαν μέχρι το 1970 ερευνητές και φοιτητές.
Η επίσημη εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του μουσείου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Ιουνίου, στις 19.00, στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής «Αλ. Παπαναστασίου», όπου θα γίνουν ομιλίες από τον πρύτανη και την επιμελήτρια της έκθεσης, υπό το συντονισμό του διευθυντή του τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και Λαογραφίας του ΑΠΘ, καθηγητή Γιάννη Μουρέλου. Τη μέρα αυτή το μουσείο θα δέχεται εορταστικά επισκέπτες από τις 10.00 το πρωί έως τις 6.00 το απόγευμα.
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της Καθημερινής (04.06.2010).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου