Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Art Nouveau από τη Εuropeana: H πρώτη εικονική περιήγηση σε εκθέματα των χρηστών

Η Εuropeana προσκαλεί τον κόσμο του διαδικτύου να εξερευνήσει μερικά από τα πιο αξιόλογα μνημεία της Αrt Nouveau αρχιτεκτονικής μέσα από μία πρωτότυπη εικονική έκθεση. H εικονική περιήγηση στην έκθεση "Wiki Loves Art Nouveau" της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης, περιλαμβάνει εκθέματα που έχουν δημιουργηθεί από τους ίδιους τους χρήστες του διαδικτύου που επισκέφτηκαν και φωτογράφισαν μνημεία Art Nouveau της Ευρώπης, για να συμμετέχουν στον φωτογραφικό διαγωνισμό "Wiki Loves Monuments".

Η έκθεση συγκεντρώνει 50 φωτογραφίες που αντιπροσωπεύουν με τον καλύτερο τρόπο την αρχιτεκτονική Art Nouveau. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο σε περισσότερες από 15 ευρωπαϊκές χώρες. Από τις 2.700 συμμετοχές, η κριτική ομάδα του διαγωνισμού επέλεξε 343 φωτογραφίες -με κριτήρια την ποιότητα και τη σύνθεση- και τις έθεσε σε κοινή ψηφοφορία μέσω του Flickr.

Η εικονική έκθεση παρουσιάζει τις 40 φωτογραφίες που επέλεξε το κοινό, αλλά και τις 10 που επέλεξε η ομάδα της Europeana. Η φωτογραφία του εσωτερικού χώρου του Μουσείου Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Βουδαπέστη έλαβε τους περισσότερους ψήφους. "Μπορεί να είναι πολύ σημαντικό που διακρίθηκα σε ένα διεθνή οργανισμό, ωστόσο είναι μεγαλύτερη επιβράβευση να βλέπεις ότι πρόκειται για ένα μνημείο στην Ουγγαρία" δηλώνει ο νικητής του διαγωνισμού Csaba Attila Kontár.

"Ένα ψηφιακό περιβάλλον όπου τα εκθέματα των χρηστών τοποθετούνται δίπλα στα παραδοσιακά εκθέματα, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για το πώς οι πηγές και το έργο πολιτιστικών φορέων μπορεί να εμπλουτίζεται συνεχώς, συνεισφέροντας στη διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς" υπογραμμίζει ο Jill Cousins, διευθυντής της Europeana.

Η Europeana.eu είναι η ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη που συλλέγει ψηφιοποιημένο περιεχόμενο από βιβλιοθήκες, μουσεία, οπτικοακουστικές συλλογές και πλήθος άλλων αρχείων. Σήμερα η Europeana παρέχει πρόσβαση σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια βιβλία, ταινίες, εικόνες, ζωγραφικούς πίνακες, αρχειακό υλικό κ.ά. Το περιεχόμενο προέρχεται από περισσότερους από 1.500 παρόχους περιεχομένου, που δραστηριοποιούνται σε όλα τα κράτη μέλη της EE, ενώ το διαδικτυακό περιβάλλον της Europeana είναι διαθέσιμο σε 29 ευρωπαϊκές γλώσσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου