Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Αρχαιολογικό ταξίδι στην Αγονη Γραμμή

«Απ’ όλα τα πελάγη ηχεί πιο καθαρό. (...) Είναι το Αιγαίο η πιο μελωδική θάλασσα. Και μόνο για το Αιγαίο μπορεί να λεχθεί ότι δεν είναι άγονη θάλασσα...». Μ’ αυτά τα λόγια του φιλόσοφου Αίλιου Αριστείδη, από τον 2ο αι. μ. Χ. περιέγραψε η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη, όσα περικλείει αυτή η θάλασσα, τα νησιά της, οι άνθρωποι που τα κατοικούν και ο πολιτισμός τόσων χρόνων, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για μια μοναδική έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο. «Αγονη γραμμή - Ενα αρχαιολογικό ταξίδι στο Καστελλόριζο, στη Σύμη, στη Χάλκη, στην Τήλο και τη Νίσυρο» είναι ο τίτλος της και περιέχει 400 αντικείμενα από αυτά τα νησιά που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό και για πρώτη φορά ταξίδεψαν από τους τόπους όπου βρέθηκαν και κατασκευάστηκαν.

«Είναι από τις δυσκολότερες εκθέσεις που έχω δει στα 17 χρόνια που είμαι στο Μουσείο», είπε ο καθηγητής Αρχαιολογίας Νίκος Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου και επιμελητής της έκθεσης. Η πρόεδρος του Ιδρύματος Νικολάου και Ντόλλης Γουλανδρή, κ. Σάντρα Μαρινοπούλου, ευχαρίστησε όλους όσοι δούλεψαν γι’ αυτήν την έκθεση και ιδιαίτερα τους χορηγούς, που πρόθυμα στήριξαν την ιδέα του Μουσείου αφού «μια τόσο μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί σήμερα χωρίς χορηγούς».

Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Απριλίου του 2012, είναι η πρώτη μιας σειράς αρχαιολογικών εκθέσεων που θα διοργανώσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και περιλαμβάνει όλα τα απομακρυσμένα, δυσπρόσιτα, μικρά ή μεσαίου μεγέθους νησιά του Αιγαίου Αρχιπελάγους.

Ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης σε συνεργασία με τον αρχαιολόγο και επιμελητή του Μουσείου Γιώργο Τασούλα παρουσιάζουν τα γεωγραφικά, γεωλογικά και γεωφυσικά στοιχεία των νησιών, τη μυθολογία και την ιστορία τους, την ανθρώπινη παρουσία σ’ αυτά στη διάρκεια της ιστορίας, τις κοινωνίες των ανθρώπων, τις ασχολίες, τα ενδιαφέροντα, τις δοξασίες, τα ήθη και τα έθιμά τους. Ο ογκώδης και ιδιαίτερα φροντισμένος κατάλογος που συνοδεύει την έκθεση, στα ελληνικά και στα αγγλικά, θα είναι ένα διαρκές μουσείο και μετά το πέρας της έκθεσης.

Στη διάρκεια της έκθεσης έχουν σχεδιαστεί εκπαιδευτικά προγράμματα στη διάρκεια των οποίων μαθητές της Αθήνας θα επικοινωνούν μέσω της Vodafone με μαθητές των νησιών, μέσα από το ειδικά σχεδιασμένο microsite της έκθεσης (www. agoni-grammi. gr).

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ. θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης και τα 400 αντικείμενα που ταξίδεψαν από τα μακρινά νησιά τους μέχρι την Αθήνα θα περιμένουν το κοινό μέχρι τον Απρίλιο.

Κάθε Κυριακή, μαζί με το εισιτήριο του Μουσείου, θα γίνονται δωρεάν ξεναγήσεις (στις 12.30 μ. μ.), ενώ η Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου θα είναι ημέρα ελεύθερης εισόδου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, με ξενάγηση στις 6.30 μ. μ. στο πλαίσιο του προγράμματος του Δικτύου Πολιτιστικών Φορέων «Από κοινού».

Πηγή: Η Καθημερινή (07.12.2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου